Modalitate nouă de stabilire și achitare a pensiilor pentru angajaţii structurilor de forţă

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) va prelua, începând cu 1 ianuarie 2017, atribuţiile de stabilire şi plată a pensiilor angajaţilor structurilor de forţă.

Bani_MDL

Foto: Dan Guțu / ipn.md

În acest sens, Guvernul a aprobat miercuri, 23 noiembrie, o serie de modificări şi completări la Legea asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, măsura are ca scop instituirea unei singure instituţii responsabile de stabilirea şi achitarea pensiilor, inclusiv a angajaţilor structurilor de forţă, precum şi asigurarea unui sistem transparent şi eficient de utilizare a mijloacelor publice.

În prezent, asigurarea cu pensii a militarilor în termen, a celor care satisfac serviciu prin contract, a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne, precum şi a familiilor acestora este efectuată de către şase autorităţi diferite. Totodată, auditul de performanţă privind sistemul de pensii în R. Moldova, realizat de Curtea de Conturi în 2015, a constatat că sistemul informaţional pentru stabilirea pensiilor organelor de forţă este unul învechit şi nu asigură procesarea eficientă a datelor. În acelaşi timp, situaţia curentă, determină lipsa unei informaţii sistematizate privind cheltuielile reale aferente tuturor categoriilor de pensii, numărul efectiv de pensionari în R. Moldova, precum şi alţi indicatori relevanţi.

Premierul Pavel Filip a subliniat că acest proiect este primul dintr-un concept mai amplu de reformare a sistemului de pensii. Urmare a acestei reforme vor fi majorate pensiile celor care se pensionează începând cu anul 2017, dar vor fi și valorizate pensiile celor care s-au pensionat după anul 1999 și au fost defavorizați la calcularea pensiei. Premierul a conchis că datorită implementării reformei în domeniu va fi asigurat un sistem de pensii sustenabil și echitabil.

Proiectul de lege va fi trasnimis Parlamentului pentru examinare.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.