Procurorul general va fi numit de șeful statului. Dodon își freacă palmele

Numirea procurorului general se va face de către șeful statului, după ce Parlamentul a votat vineri, 25 noiembrie, modificarea și completarea Constituției în acest sens.

Procuratura Generala

Foto: media-azi.md

Prezentând amendamentul în faţa deputaţilor, viceministrului Justiției, Nicolae Eșanu, a declarat că noua Lege a procuraturii, expertizată de către Comisia de la Veneția, a pus bazele reformării Procuraturii. Iar unul din însemnele acestei reforme este numirea procurorului general de către președinte, și nu de către Parlament.

Procurorul va fi selectat de către Consiliul Superior al Procurorilor, conform rezultatelor unui concurs public, criteriile fiind stabilite în lege, iar numirea se va face de către Președinte țării pe un singur mandat de 7 ani, fără posibilitate reînnoirii mandatului.

„În opinia Comisiei de la Veneția, faptul că (procurorul general) va fi numit pe un singur mandat și că mandatul va fi mai lung decât perioada de activitate a Parlamentului constituie premise pentru independența sa”, a declarat Eşanu, potrivit IPN.

Pentru aprobarea proiectului de lege privind modificarea și completarea Constituției în două lecturi, inclusiv în cea finală, au votat 84 de deputați.

Câştigătorul alegerilor prezidenţiale, socialistul Igor Dodon, a declarat că va face „tot posibilul” ca amendamentul să se transforme în „primul pas spre eliberarea ţării din captivitatea în care se află în ultimii ani”.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , ,

6 răspunsuri

 1. Din cîte țin minte anume Năstase cu Sandu săreau și se băteau cu pumnul în piept că doresc să fie numit de Președinte Procurorul general!

  Apreciază

  • Nastase si Sandu credeau ca ei vor cistiga alegerile si Maia il va pune pe Nastase Procuror general. Cred ca acum nici Maia nici Nastase nu mai vor procuror numit de presedinte

   Apreciază

 2. Nastase si Sandu credeau ca ei vor cistiga alegerile si Maia il va pune pe Nastase Procuror general. Cred ca acum nici Maia nici Nastase nu mai vor procuror numit de presedinte

  Apreciază

  • Desigur că ei nu vor acum! Defapt indeirect ei lau ajutat pe el să cîștige aceste alegeri sunt aporpiați, ce ai uitat cum ei făceau prpteste în PMAN iar acum se ceartă de ochii lumii! Au avut ei vre-o înțelegere!

   Apreciază

 3. Ce oameni buni, mai doriti presedinte ales de voi? Mai doriti ca procurorul general sa fie numit de catre seful statului?

  Apreciază

 4. Dodon a promis sa fie presedinteletuturor, deci sa vedem cum numeste in functie un procuror chiar echidistant si integru.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.