Cifra de afaceri pe piaţa telefoniei mobile este în scădere

La începutul lunii octombrie, numărul utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă în Republica Moldova a totalizat 4,36 mil., majorându-se de la începutul anului cu peste 42 de mii (1%).

Telefonie mobila

Foto: huffingtonpost.com

Surse din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) au relatat pentru Infotag că Moldtelecom şi-a extins baza de clienţi cu 22,1 mii (6,9%), până la 343,3 mii, Moldcell – cu 18,6 mii (1,3%), până la 1,5 mil., iar Orange Moldova – cu 1,3 mii (0,05%), până la 2,5 mil. Urmare a acestei evoluţii, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă raportată la 100 de locuitori ai republicii a sporit cu 1,3% şi a alcătuit 122,9%.

În acelaşi timp, volumul traficului de voce s-a diminuat cu 106,4 mil. minute (-2,3%) şi a însumat 4,629 mlrd. minute. Dinamica negativă a volumul total al traficului de voce în reţelele de telefonie mobilă a fost cauzată, în principal, de diminuarea acestui indicator de către Orange Moldova. Volumul traficului în reţeaua acestui furnizor a scăzut cu 199,7 mil. minute (-6,1%) şi a totalizat peste 3 mlrd. minute. În acelaşi timp, traficul de voce în reţelele Moldcell şi Moldtelecom au crescut cu 91,6 mil. minute (+7,5%) şi, respectiv, cu 1,4 mil. minute (+0,6%) şi au însumat 1,3 mld. minute, şi, respectiv, 235,7 mil. minute. Această evoluţie a condus la diminuarea uşoară a traficului mediu lunar (-0,7%) per utilizator până la 261 minute (patru ore şi 21 minute).

A scăzut şi cifra de afaceri pe piaţa telefoniei mobile – cu 74,6 mil. lei (-2,8%) şi a însumat 2,639 mlrd. lei. Scăderea volumului total al vânzărilor de servicii de telefonie mobilă a fost determinată de micşorarea vânzărilor realizate de Orange Moldova. Volumul vânzărilor acestui furnizor s-au redus cu 5,3% (98,2 mil. lei) şi au însumat 1,75 mld. lei. Totodată, vânzările efectuate de Moldtelecom au crescut cu 3,4% (3,4 mil. lei) şi au depăşit cifra de 104,9 mil. lei, iar cele înregistrate de Moldcell – cu 2,7% şi au totalizat circa 779,6 mil. lei.

În consecinţă, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) a scăzut cu 2,2% şi a alcătuit 79,1 lei. Orange Moldova a înregistrat un ARPU de 89,6 lei, Moldtelecom – de 80,6 lei şi Moldcell – de 62,5 lei.

Specialiştii NARCETI susţin că scăderea traficului de voce în reţelele mobile şi a volumului total de vânzări pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă se datorează, în mare parte, faptului că tot mai mulţi utilizatori care dispun de telefoane inteligente (smartphone) preferă să comunice prin Internet, utilizând aplicaţiile Skype, Viber etc.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.