Politolog: Dodon vrea asistența UE, dar nu și integrare europeană

Președintele ales Igor Dodon vrea să păstreze UE la nivel de partener, însă doar ca sursă de asistență oferită pentru necesitățile R. Moldova, scrie politologul Dionis Cenușa într-un nou articol de opinie, semnat pentru IPN.

UE-MD-UV

Colaj: timpul.md

Dionis Cenușa evidențiază faptul că Igor Dodon vrea reforme, dar nu le privește ca parte a integrării europene. El reamintește că Dodon a comparat aderarea la UE cu desființarea R. Moldova ca stat.

„Scopul transformărilor, sprijinite de UE și acceptabile pentru Igor Dodon, nu este aderarea la UE, ci supraviețuirea și întărirea statului”, scrie Dionis Cenușa.

În opinia lui Cenușa, pentru Igor Dodon, transformările pozitive sunt cruciale pentru a evita răspândirea frenetică a simpatiilor prounioniste în rândul cetățenilor, care deja ajung la circa 20% în prezent.

Politologul crede că ținta finală, urmărită de Igor Dodon, ar fi convertirea R. Moldova într-un aliat apropiat al Rusiei, iar pe termen lung – într-un stat membru al Uniunii Economice Euroasiatice.

Posibilitățile și unghiul devierii proiectului european din R. Moldova odată cu președinția lui Igor Dodon va depinde de câteva circumstanțe esențiale, scrie Dionis Cenușa. Aceste circumstanțe țin de poziția Rusiei în R. Moldova, eficiența agendei europene a guvernării, populismul din UE și ulterioarele alegeri parlamentare ordinare din 2018.

În concluziile articolului, Dionis Cenușa afirmă că obiectivele de politică externă și internă, de dezeuropenizare, urmărite de Igor Dodon, sunt pe termen mediu și lung. Potrivit lui, aceste obiective și realizarea lor sunt puternic legate de ascensiunea ulterioară a socialiștilor, poziția generală a forțelor proruse, dar și forța Rusiei în raport cu UE și situația din Ucraina.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , , , ,

2 răspunsuri

  1. Pai bine ca suntem o tara parlamentara cu un majoritate condusa de PDM, care va continua parcursul european al tarii fara sa tina cond de dorintele sefului lui Dodon de la Kremlin.

    Apreciază

  2. Dodon mai uita ca se impiedica in realitatea constitutionala a majoritati parlamentare proeuropeana ceia ce iar sta bine sa restabileasca o noua agenda relatiilor moldo -ruse in conformitatea cu parcursul european al RM.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.