Recentul „duel” între ministrul Apărării, Anatol Șalaru, și președintele ales al R. Moldova, Igor Dodon, în privința scoaterii portretelor șefilor de stat de pe pereții Ministerului Apărării a devenit subiect de editorial pentru gazetarul Mihai Conțiu.

Mihai Contiu

Mihai Conțiu. Foto: fb.com/mihai.contiu

Potrivit lui Conțiu, „avertismentul” lui Șalaru adresat lui Dodon, al cărui portret în calitate de preşedinte al ţării nu îl vrea instalat în Ministerul Apărării, este un „infantilism de cenaclu din secolul trecut”.

„Acest ordin, formulat şi comentat astfel, îl descalifică total pe Şalaru, iar cei care l-au sfătuit ar fi trebuit să ştie că decizia în cauză trebuie să preceadă o demisie. O dată fiind învestit preşedinte, Dodon va trebui să viziteze şi Ministerul Apărării Naţionale. Ce va face atunci Şalaru? Va «dezerta» şi îl va desemna pe vreun adjunct ca să-l întîmpine pe Dodon, deşi el, ca ministru, este subordonatul direct al comandantului suprem, care este şi preşedintele ţării? Maliţiozitatea de provincial nu ţine de politică, ci de mentalitatea de mahala”, comentează gazetarul de la „Moldova Suverană”.

Amintim că, recent, ministrul Anatol Șalaru a semnat o dispoziție pe care a transmis-o tuturor unităților militare din cadrul Armatei Naționale de a înlocui portretele oficialilor R. Moldova cu portrete ale eroilor naționali sau reprezentanți ai culturii românești.

În replică, Dodon a scris pe Facebook că Șalaru este „o vuvuzelă a unionismului din R. Moldova”, „una periculoasă, dar care nu are mult de făcut zgomot”. Președintele ales i-a promis lui Șalaru că nu va sta mult în fotoliul de ministru, subliniind că „locul lui e la pușcărie”.


Mihai Conțiu, recunoscut de opinia publică drept un personaj pitoresc la Chișinău, după cum a scris și România Liberă, i-a cerut în 2008 azil politic fostului președinte Vladimir Voronin, pe care l-a adulat deschis mai cu seamă când acesta din urmă a fost la putere. Atunci, Conțiu susținea că a fost timp de opt ani ofițer acoperit al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) al României. Ca reacție, potrivit sursei citate, biroul de presă al SIE a comunicat că nu dorește să comenteze afirmațiile lui Conțiu, susținând că personajul respectiv nu este credibil. Ulterior, după prăbușirea regimului Voronin, Conțiu ar fi trecut prin câteva „metamorfoze”: după ce l-a „spălat” o vreme pe fostul premier Vlad Filat, acum îl „servește” cu patimă pe socialistul Igor Dodon.

Reclame