R. Moldova va avea un sistem electronic de achiziţii publice

Ministerul Finanţelor a semnat miercuri, 30 noiembrie, un Memorandum cu mai multe ONG-uri, asociaţii de business şi companii IT în vederea dezvoltării şi introducerii sistemului de achiziţii publice electronice.

Crestere economica

Foto: cugetliber.ro

Este primul parteneriat de acest fel în R. Moldova, iar programul-pilot care dă continuitate proiectului va fi lansat la 1 ianuarie 2017.

Sistemul de achiziţii dispune de susţinerea tehnică a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

„Sistemul electronic de achiziții vine să ne asigure un grad mai mare de transparență și eficiență a achizițiilor publice în R. Moldova. De altfel, cooperarea noastră, a Ministerului Finanțelor cu toate entitățile care sunt parte a acestui memorandum, vor fi axate anume pe acest obiectiv”, a declarat după semnarea documentului Octavian Armașu, ministrul Finanțelor, potrivit Moldpres.

„Vrem să implementăm acest proiect-pilot, care reprezintă o abordare nouă în dezvoltarea sistemului electronic de achiziții publice bazat pe experiența țărilor din regiune, Ucraina și Georgia”, a spus ministrul.

Octavian Armașu a mai menționat că, prin acest document, Ministerul Finanțelor și Agenția de Achiziții Publice devin parteneri ai sectorului privat și ai societății civile pentru dezvoltarea noului sistem.

„Dorim să includem societatea civilă chiar la etapa de elaborare a sistemului, astfel ca principiile de transparență să fie încorporate chiar în design-ul sistemului, iar acesta să se bucure de o încredere mai mare din partea cetățenilor”, a subliniat ministrul Finanțelor.

Oficialul a amintit că, de la 1 mai 2016, a intrat în vigoare noua Lege a achizițiilor publice, care transpune o parte din directivele Uniunii Europene din 2014. De asemenea, a fost adoptată o strategie de dezvoltare a achizițiilor publice pentru perioada 2016-2020. Din 1 ianuarie 2017 vor intra în vigoare noi modificări a legislației, inclusiv privind crearea Agenției pentru Soluționarea Contestațiilor.

Crearea unui sistem eficient și credibil de achiziții publice reprezintă unul dintre elementele fundamentale ale procesului de dezvoltare al R. Moldova, a declarat directorul Agenției Achiziții Publice, Ruslan Malai. Potrivit acestuia, „intensificarea eforturilor pentru implementarea unui sistem de achiziții publice electronice va spori transparența procesului de achiziționare a bunurilor, lucrărilor și serviciilor, ceea ce va avea ca și efect creșterea încrederii cetățenilor și a mediului de afaceri în acest sistem”.

„Un sistem electronic de achiziții publice funcțional reprezintă unui din cele mai eficiente instrumente pentru sporirea transparenței și eficienței procedurilor de achiziții”, a menționat Malai.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2014, valoarea contractelor de achiziții publice s-a ridicat la 11,54 miliarde lei, ce constituie 10,3% din PIB. În 2015, procurările de bunuri și servicii au fost, în mare parte, suspendate, din lipsă de bani. În țările europene cota procurărilor publice variază între 15 și 30 la sută din PIB.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.