Vsevolod Ciornei despre „povestea dubiosului succes”

Se pare că cei de la cîrma Uniunii Europene vor să reediteze povestea de succes a Republicii Moldova, de data aceasta cu alţi protagonişti (cu vreo cîteva excepţii de vechi protagonişti cu roluri noi). Îi vor da bani guvernului ca să promoveze reforme modernizatoare. Cu condiţia ca Republica Moldova să se ţină strîns de parcursul european.

vsevolod-ciornei

Vsevolod Ciornei. Foto: stiripozitive.eu

Vorba ceea, n-ar fi rău să fie bine. Pentru că alegerile prezidenţiale recente au arătat că o mare parte din locuitorimea Moldovei nu prea este încîntată de ce-a avut şi ce-a pierdut străbătînd acest parcurs. Nu e cert că e de vină doar fosta guvernare, cu tot cu corupţia şi zîzania ei internă. Povestea dubiosului succes a început să scîrţîie pe la încheieturi încă de prin ultimul deceniu al secolului trecut. Lumea vroia schimbare, care schimbare însemna belşug de mărfuri şi servicii, frontieră permeabilă şi multe libertăţi – ca în Europa, ca la lumea bună şi la „oamenii albi”.

Acest vis teluric s-a împlinit. Avem tejghele pline, avem dreptul de a circula liber prin lume, iar prin Europa chiar fără vize. La acest capitol ne-am vesternizat şi europenizat cu brio. Ca şi la capitolul libertăţilor civice şi individuale. Nu mai există reglementarea totală a vieţii omului ca atunci cînd comitetul de partid nu-i permitea comunistului să divorţeze, iar pedagogii interziceau blugii şi pletele lungi. Televiziunea avea 2 sau 3 canale, unele posturi de radio (cele mai solicitate) erau bruiate, omul nu avea dreptul să nu lucreze, nici să aibă bani prea mulţi, nici să se uite la porno, nici o grămadă de chestii mărunte care fac lumea delicios de diversă.

Şi totuşi, an de an în sondajele sociologice marea majoritate a celor chestionaţi e de părere că ţara merge într-o direcţie greşită. Este ciudat că schimbarea direcţiei presupune întoarcerea spre Rusia cu presupunerea iluzorie că aceasta ar fi un fel de URSS care se numeşte altfel. Pentru că nemulţumirea populară este generată de neîmplinirea unei alte iluzii – că orientarea spre Occident înseamnă că la avantajele vieţii sovietice (învăţămînt şi medicină gratis, medicamente ieftine şi alte beneficii sociale) se vor adăuga cele occidentale – adică belşugul de mărfuri, ordinea şi curăţenia şi celelalte. Cînd colo, se pare că apariţia tentantelor atracţii vestice este condiţionată de dispariţia unor repere vitale estice.

Adică, e ca şi cum ai vrea să te căsătoreşti, dar să continui viaţa veselă de burlac în timp ce cineva îţi va face mîncare şi îţi va spăla şi călca veşmintele. Nu că n-ar fi şi norocoşi din ăştia, dar, de regulă, ei constituie excepţia.

În aceeaşi ordine de iluzii, modelul sovietic de modernizare cu forţa este aşteptat pînă şi de cei care se autoproclamă prooccidentali şi antisovietici: să vină un procuror european (cel puţin român) care să ne stîrpească corupţia, să vină vameşi din alte părţi, miniştri din alte ţări care să ne europenizeze cu bîta.

Deci, e cam acelaşi model, cu mai multe variante: ne dăm cu UE ca să ne pună la punct europenii, ne dăm cu Rusia ca să ne dea de toate Kremlinul sau ne unim cu România pentru ca de grijile noastre să se ocupe Bucureştiul.

În această situaţie nu este adevărat că mergem într-o direcţie greşită. Pentru că, de fapt, stăm pe loc.

Vsevolod Ciornei, SătpămînaCategorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.