Modificări esențiale la Academia de Științe a Moldovei

Candidaţii pentru titlul de membru corespondent și cel titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AȘM) trebuie să cunoască cel puţin două limbi de circulaţie internațională, să deţină gradul ştiinţific de doctor habilitat, brevete şi invenţii de noi preparate, soiuri, rase, hibrizi şi să aibă pregătiţi minimum cinci doctori în ştiinţe, precum și lucrări ştiinţifice de sinteză, inclusiv monografii.

ASM

Foto: moldpres.md

Acestea şi alte modificări la Regulamentul privind alegerea membrilor titulari (academicieni) şi membrilor corespondenţi ai AȘM au fost operate marți, 6 decembrie, în cadrul adunării generale a membrilor titulari şi corespondenţi ai Academiei.

Totodată, potrivit regulamentului în noua redacţie, citat de Moldpres, „nu se înregistrează de asemenea persoanele care ating vârsta de 70 de ani pentru titlul de membru titular şi vârsta de 65 de ani pentru titlul de membru corespondent la data demarării alegerilor, sau al căror dosar nu corespunde prin conţinut specialităţii indicate în anunţ”.

Potrivit preşedintelui AȘM, Gheorghe Duca, noile modificări la regulament au fost operate în contextul dezvoltării ştiinţei la nivel european şi că noile criterii de selecţie vor contribui  la faptul ca în rândurile AŞM să fie aleşi cei mai destoinici candidaţi.

În acelaşi timp, academicianul Mihai Cimpoi a subliniat că modificările respective vor conduce inevitabil la întinerirea Academiei şi la creşterea autorităţii ei pe plan naţional şi internaţional.

În prezent, AȘM numără 81 de membri, dintre care 49 – membri titulari şi 32 – membri corespondenţi. De asemenea, Academia are 46 de membri de onoare aleşi pe viaţă.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.