Cum vrea Chișinăul să rezolve conflictul transnistrean

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, s-a pronunţat pentru discutarea statutului regiunii transnistrene şi a altor probleme politice incluse în aşa-numitul „al treilea coş”.

Tiraspol_Transnistria

Tiraspol. Foto: roadfromkurdistan.wordpress.com

Potrivit Infotag, Galbur a declarat acest lucru în alocuţiunea sa la cea de-a 23-a reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE, care s-a desfăşurat la Hamburg.

Andrei Galbur a menţionat importanţa reluării, după o pauză de doi ani, a procesului de negocieri în formatul „5+2”.

„În mai 2017, noi intenţionăm să ne concentrăm asupra elaborării unui document conceptual de reglementare a conflictului transnistrean. Cred că e în interesul comun să terminăm cu status-quo-ul şi să avansăm treptat spre reglementarea politică. Abordarea noastră este clară”, a spus Andrei Galbur.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a subliniat necesitatea elaborării statutului juridic special al regiunii transnistrene.

„Trebuie să demarăm discutarea acestor chestiuni, iar abordarea trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în perimetrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional, cu recunoaşterea statutului special al Transnistriei în cadrul ţării reintegrate. Doar în acest fel putem obţine rezultate în căutarea unei soluţii cuprinzătoare şi durabile pentru problema transnistreană”, a mai spus Andrei Galbur.

El a reiterat, de asemenea, necesitatea retragerii trupelor şi muniţiilor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi a iniţierii unor discuţii în vederea transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat international.

Tiraspolul și Moscova se declară categoric împotriva discutării „celui de-al treilea coş”, care include probleme de politică şi securitate.

În luna mai 2016, s-a convenit asupra desfăşurării, după o pauză de doi ani, a unei runde de negocieri în formatul „5+2”. Ulterior, a fost însă organizată doar o reuniune consultativă la Berlin, la începutul lunii iunie. Chișinăul insist pe discuții privind reglementare de principiu a conflictului transnistrean, în timp ce Tiraspolul dorește discutarea unor probleme curente.Categorii:Actualitate, Politică, Transnistria

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.