Kârgâzstan: Alegătorii au aprobat prin referendum o controversată reformă constituțională

Alegătorii din Kârgâzstan au aprobat duminică, prin referendum, o controversată reformă constituțională vizând consolidarea prerogativelor premierului, precum și recunoașterea căsătoriei drept un contract „între un bărbat și o femeie”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

referendum_kirgizstan

Foto: Igor Kovalenko / epa.eu

Conform primelor rezultate ale consultării, 79,67% dintre votanți au aprobat reforma susținută de președintele Almazbek Atambaiev.

Deși la urne s-au prezentat doar 40% dintre alegători, referendumul va fi validat.

Opoziția a criticat puternic reforma, considerând că Atambaiev vizează preluarea funcției de premier după expirarea mandatului prezidențial, în decembrie 2017.

Șeful statului, al cărui Partid Social-Democrat a câștigat alegerile legislative din 2015, a dezmințit că ar avea această intenție.

După amendarea Constituției, prim-ministrul kârgâz, funcție deținută în prezent de Sooronbai Jeebekov, va deține mai multe prerogative în materie bugetară și nu va mai avea nevoie de aprobarea președintelui sau a parlamentului pentru a numi sau demite miniștri.

Un alt amendament controversat, criticat de Consiliul Europei, definește căsătoria drept un contract „între un bărbat și o femeie”, nu „între două persoane”, ca până acum.

Kârgâzstan, stat central-asiatic majoritar musulman cu 6 milioane de locuitori, găzduiește o bază aeriană rusă și a cultivat relații apropiate cu Moscova sub președinția lui Atambaiev, după un deceniu de tulburări interne. Proteste violente desfășurate în 2005 și 2010 au dus la înlăturarea a doi președinți succesivi.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.