STUDIU. Majoritatea ambulanţelor din R. Moldova necesită schimbate

Serviciul de asistenţă medicală urgentă pre-spitalicească (AMUP) are nevoie de încă cel puţin 100 de ambulanţe. Din cele 355 de ambulanţe folosite în prezent 305 au gradul de uzură de 80%.

Ambulanta_903

Foto: protv.md

Potrivit unui studiu realizat de Oficiul Avocatului Poporului, din perspectiva respectării drepturilor omului în prestarea serviciilor de asistenţă medicală urgentă pre-spitalicească, situaţia este mai gravă în sectorul Buiucani, unde zece autosanitare au un grad de uzură de aproape 100%, transmite IPN.

Şefa Direcţiei investigaţie şi monitorizare din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, Svetlana Rusu, a declarat, la un club de presă, că ambulanţele cu grad avansat de uzură prezintă pericol. Studiul a mai arătat că 45% din persoanele chestionate nu cunosc care sunt serviciile medicale acoperite de asigurarea medicală obligatorie, iar o parte din ei nu se adresează la medic în cazuri de urgenţă pentru că nu au bani. Problemele sesizate în discuţiile directe cu respondenţii se referă la insuficienţa acută de medici, în special în mediul rural. Medicul nu este prezent în toate echipele de urgenţă. La pacienţi de multe ori ajung doar felceri.

Motivele pentru care tinerii specialişti nu se integrează în sistemul de asistenţă medicală urgentă pre-spitalicească este salariul mic, dar şi condiţiile grele de muncă. Din cauza infrastructurii proaste la sate, echipelor de asistenţă medicală urgentă le ia şi până la o oră şi patruzeci de minute ca să ajungă la pacient. Lipsa iluminatului stradal sau a indicatoarelor cu denumirea străzilor reprezintă la fel o problemă.

Pe parcursul ultimilor ani se urmăreşte tendinţa de reducere a finanţării Serviciului   de asistenţă medicală urgentă pre-spitalicească, în pofida faptului că necesităţile sunt în creştere din cauza uzurii echipamentelor şi a ambulanţelor procurate de mult timp şi necesităţii de reparaţie a clădirilor vechi. O parte din aceste clădiri nu sunt conectare la apeduct şi canalizare, iar în patru localităţi din sudul ţării nu au nici sistem de încălzire pentru perioada rece a anului.

În acest context, experţii vin cu recomandări către Guvern să revizuiască mecanismul de atribuire a fondurilor pentru Serviciul de asistenţă medicală urgentă pre-spitalicească. Ministerului Sănătăţii i se recomandă să identifice politici concrete de asigurare a securităţii personalului, să informeze cetăţenii despre posibilitatea de depunere a plângerilor în cazul nemulţumirilor de serviciile medicale acordate.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.