Autoritățile au declarat RĂZBOI CORUPȚIEI. Iată dovezile!

Directorul Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău a fost reţinut, aseară, de procurori şi ofiţeri anticorupţie în dosarul tentativei de înstrăinare a peste 30 hectare de teren din comuna Stăuceni, care aparţinea instituţiei.

Catuse

Foto: ziarulderoman.ro

Potrivit declaraţiilor martorilor şi probelor acumulate, funcţionarul ar fi primit de la unul dintre complici 660.000 de lei pentru a aviza pozitiv proiectul de parcelare a terenului cu suprafaţa de 38.09 hectare în 32 de sectoare. Deja împărţit în zone mai mici, terenul urma să fie vândut, anunță astăzi CNA.

Portalul abcnews.md trece în revistă și alte cazuri de corupere de rezonanță care arată că actuala guvernare a început o luptă totală cu flagelul corupției. Acum câteva săptămâni , 12 persoane, între care  actuali funcţionari, antreprenori, jurişti şi avocaţi, au fost reţinuţi, iar ulterior arestaţi, în acest dosar. Aceştia sunt învinuiţi că ar fi constituit o schemă prin care au comis tentativa de înstrăinare a peste 30 de hectare de teren care a aparţinut, cu drept de proprietate, Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău. Potrivit datelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l comercializeze unor terţe persoane.

Pe 13 decembrie 15 angajați ai Serviciului vamal au fost reținuți pentru 72 de ore, în urma perchezițiilor de amploare din dimineața zilei, efectuate la postul vamal Sculeni și biroul vamal Ungheni de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție.

„Urmărirea penală în acest caz a fost începută de către Direcția Teritorială Nord a CNA la sfârșitul lunii octombrie a anului curent pe faptul coruperii pasive comise de funcționari ai Serviciului Vamal. În cadrul acțiunilor de urmărire penală, s-a constatat că angajații postului vamal Sculeni pretindeau și primeau mijloace financiare de la cetățenii moldoveni care traversau frontiera moldo-română pentru a nu efectua controalele la intrare și pentru a nu indica valoarea exactă a mărfurilor de import, lucru care a prejudiciat bugetul de stat”, a declarat șeful Direcției urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu.

Procuratura Anticorupţie a efectuat în aceeași zi, pe 13 decembrie,  percheziţii în biroul unui reprezentant al Comitetului de Creditare al ÎS „Uzina de Bijuterii Giuvaier”, care este angajat al Ministerului Economiei, precum şi altor persoane implicate în fapta infracţională în vederea identificării documentelor şi altor obiecte ce au importanţă pentru stabilirea circumstanţelor cazului.

Respectivul proces penal a fost declanşat în baza sesizării adresate Procuraturii Anticorupţie de către prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, prin care au fost reclamate pretinsele acţiuni ilicite ale lichidatorului ÎS „Uzina de Bijuterii Giuvaier”, aflată în procedură de faliment.

Potrivit celor constatate, fără a avea temei de a poseda sub nume de proprietar bunurile aflate în proprietatea statului, lichidatorul ÎS „Uzina de Bijuterii Giuvaier” în procedură de faliment a înstrăinat la licitaţie bunul aflat în administrarea Ministerului Economiei.

În cadrul urmăririi penale în privinţa lichidatorului, care a fost reţinut de către procurori, a fost aplicată măsura preventivă arestul preventiv pentru un termen de 30 zile. Alte trei persoane, au fost citate de către procurori pentru a fi audiate în calitate de bănuiţi.

23 de persoane sunt bănuite într-un dosar de aranjare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe

Douăzeci  şi trei de persoane sunt bănuite într-un dosar de aranjare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe. Dintre acestea, 16 au fost reţinute pentru 72 de ore, la sfârșitul lunii noiembrie,şi escortate la sediul CNA pentru audieri. În dosar sunt vizaţi atât funcţionari din cadrul direcţiilor municipale de educaţie din cadrul Primăriei municipiului Chişinău, precum şi reprezentanţi ai unor agenţi economici.

Potrivit datelor anchetei, procesul de achiziţii publice avea loc cu abateri grave de la legislaţie prin favorizarea unor agenţi economici.

În urma examinării şi efectuării unui şir de măsuri speciale de investigaţii pe schema infracţională descrisă au fost pornite 30 de cauze penale pe numele factorilor de decizie ai direcţiilor sectoriale din municipiu şi pe numele agenţilor economici implicaţi. Astfel, au fost efectuate peste 40 de percheziţii la domiciliile şi birourile de serviciu ale funcţionarilor publici din cadrul  Direcţiilor de Educaţie Tineret şi Sport ale Primăriei mun. Chişinău şi agenţilor economici, dar şi la Ministerul Apărării, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Centrul de Sănătate Publică din or. Hânceşti.

Urmare a acţiunilor întreprinse, au fost reţinute 16 persoane, dintre care 9 funcţionari publici din cadrul Direcţiilor de Educaţie Tineret şi Sport ai Primăriei mun. Chişinău şi alte instituţii implicate în desfăşurarea licitaţiilor şi achiziţionarea produselor alimentare şi 7 reprezentanţi ai agenţilor economici care au participat şi livrat produse alimentare instituţiilor publice.

În luna septembrie 16 magistrați și executori judecătorești au fost reținuți în dosarul privind spălarea a 20 miliarde de dolari SUA din Federația Rusă prin băncile moldovenești.

Procuratura Anticorupție anunţa recent  despre finalizarea urmăririi penale şi remiterea în instanţe de judecată a cauzelor penale în privinţa a 14 poliţişti, din cei 28 reţinuţi din cadrul Inspectoratului Naţional de Patrulare pentru comiterea coruperii pasive.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.