Cum a reacționat Curtea Constituțională la „limbajul agresiv” al fostei prezidențiabile Maia Sandu

Curtea Constituţională (CCM) regretă limbajul agresiv şi acuzaţiile nefondate proliferate de fosta prezidențiabilă Maia Sandu la adresa Curţii, „similare ca şi conţinut şi tonalitate cu limbajul oponenţilor acesteia în toiul campaniei electorale”.

Curtea Constitutionala

Foto: moldpres.md

În legătură cu acest fapt, într-un comunicat de presă, Curtea a făcut precizări importante în privința stabilirii datei şedinţei publice de validare a scrutinului, precum și în legătură cu competenţa examinării contestațiilor.

Astfel CCM aduce la cunoştinţa opiniei publice că litigiul Maiei Sandu, aflat pe rolul instanţelor de drept comun, s-a consumat la 30 noiembrie a.c., prin decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiție. Timp de 14 zile din data finalizării litigiului, Maia Sandu nu a depus nicio contestație la CCM. Prim urmare, Curtea nu era nici măcar obligată să o invite pe concurenta electorală la ședința Curţii, deoarece aceasta nu a înaintat nici un fel de pretenții la CCM privind rezultatul alegerilor.

Totodată, Curtea informează opinia publică ca staff-ul fostei prezidențiabile Maia Sandu a fost contactat de CCM cu solicitarea de a confirma intenția, anunțată pe Facebook de către aceasta, de a contesta scrutinul la CCM. Abia în data de 12 decembrie, la ora 12.55, după stabilirea datei ședinței publice, Curtea a fost informată despre intenția Maiei Sandu de a depune o contestație (FOTO 3).

Pe parcursul zilei de 12 decembrie a.c., staff-ul fostei concurente electorale Maia Sandu a fost somat de CCM să depună contestația, măcar în format electronic, până la finele zilei, pentru a permite Curţii să prelucreze aceste date. Or, potrivit Codului electoral, Curtea este obligată să emită hotărârea în aceeași zi.

Abia în dimineața zilei de 13 decembrie, ora 9.50 (cu 10 minute înainte de începerea şedinţei publice), la secretariatul CCM a fost depusă contestația Maiei Sandu. CCM prezizează că, potrivit Codului jurisdicţiei constituționale, în ședința Curții nu pot fi formulate sesizări noi, ci doar completate cele existente.

Mai mult, CCM susține că nu are certitudinea că această contestație a fost semnată personal de ex-concurenta electorală Maia Sandu, deoarece, potrivit declarațiilor de pe Facebook (ora 09.43), în acea zi aceasta nu se afla în R. Moldova, contestaţia având număr de înregistrare din 13 decembrie 2016.

Mai mult, persoana care s-a prezentat a fi reprezentantul Maiei Sandu nu avea mandat legal de reprezentare, spre deosebire de restul participanților la proces.

În acest context, CCM o invită pe ex-concurenta electorală Maia Sandu să consulte atent Codul jurisdicţiei constituţionale şi Codul de procedură civilă pentru a se convinge de veridicitatea celor afirmate mai sus. În acest sens, CCM a emis două comunicate de presă imediat după ziua alegerilor pentru clarificarea procedurilor de urmat în cazul soluționării litigiilor electorale.

Totodată, CCM comunică că își exprimă „regretul şi profunda dezamăgire în legătură cu atacurile nefondate în adresa sa, considerând că este de obligaţia morală a concurentului electoral care a pierdut într-o competiţie să îşi asume matur rezultatul şi responsabilitatea pentru acest rezultat, în loc să caute pe seama cui să-şi plaseze eşecul”.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.