Curtea Constituțională (CCM) a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților liberal-democrați prin care au solicitat ca judecătorii să se expună asupra constituționalității ridicării mandatului de deputat care îi aparține lui fostului premier Vlad Filat, condamnat la închisoare pentru corupere.

vlad-filat_condamnat

Vlad Filat. Captură video: protv.md

„La 19 decembrie 2016, de către un grup de deputați în Parlament, în adresa Curții Constituționale a fost depusă Sesizarea nr. 152a/2016 privind controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului nr. 273. din 15 decembrie 2016 prin care s-a constatat încetarea de drept a calității de deputat a domnului Vladimir Filat. Prin decizia Curții Constituționale din 19 decembrie 2016, respectiva sesizare a fost declarată inadmisibilă”, se arată într-un comunicat al Curții, citat de Unimedia.

Totodată, CCM a validat mandatele de deputat al Irinei Mizdrenco și al lui Simion Grișciuc. Deputații vor lua locurile lui Igor Dodon și al lui Vlad Filat.

„De asemenea, la validarea mandatului de deputat în Parlament s-a ținut cont de declarația candidatei supleante pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova, Loretta Handrabura, prin care a refuzat atribuirea mandatului de deputat. Curtea a constatat că candidaţii supleanţi Irina Mizdrenco și Simion Grișciuc au prezentat Comisiei Electorale Centrale declaraţiile, prin care au acceptat mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, asumându-şi obligaţia de a înlătura incompatibilităţile în termenele prevăzute de lege, iar în şedinţa plenară a Curții nu au fost stabilite circumstanţe de natură să împiedice validarea mandatului”, se mai anunță în comunicat.

În prezent, Simion Grişciuc este în prezent director general la Tutun CTC.

Anunțuri