Zeci de milioane de euro din partea UE au ajuns în bugetul Moldovei

45,3 milioane de euro – fondurile de asistenţă bugetară furnizate de Comisia Europeană au ajuns în bugetul R. Moldova. Aceste plăţi nu sunt aferente unor noi programe de sprijin bugetar, ci corespund programelor în curs de desfăşurare şi care au fost semnate înainte de anul 2014.

Euro_bancnote

Foto: economicvoice.com

Suma corespunde plăţilor de asistenţă bugetară în cadrul a patru programe: Stimularea economică în zonele rurale (ESRA), Programul european de vecinătate pentru agricultură şi dezvoltare rurală (ENPARD), Reforma politicilor finanţelor publice şi Formare în învăţământul profesional.

Delegaţia UE la Chişinău anunţă, potrivit IPN, că pentru ca aceste plăţi să fie efectuate, Guvernul a îndeplinit o serie de condiţii şi a obţinut rezultate în implementarea acestor patru programe de asistenţă bugetară. R. Moldova a înregistrat, de asemenea, unele progrese în modul în care gestionează finanţele publice şi îşi pregăteşte, într-un mod mai transparent, bugetul. Acest progres a fost, de asemenea, important pentru a permite plăţile în cadrul asistenţei bugetare. La fel, ţara a implementat unele dintre reformele sectoriale prevăzute în acordurile reciproce obligatorii de sprijin bugetar cu UE.

În comunicatul Delegaţiei UE se spune că sumele plătite nu corespund integral sumelor solicitate de autorităţile din R. Moldova. Decizia de a efectua plata parţială de 45,3 de milioane euro din cele 50 de milioane euro cât era eligibil reflectă o realizare parţială a condiţiilor specifice stabilite în cadrul programelor de asistenţă bugetară. Uniunea Europeană îşi menţine angajamentul de a sprijini R. Moldova în eforturile sale de reformă, dar aşteaptă rezultate concrete. Reformele adoptate de R. Moldova în ultimele luni ar trebui să dea un impuls eforturilor continue, consolidate şi ireversibile pentru reformă.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.