Rusia îl omagiază joi pe ambasadorul său asasinat în Turcia

Rusia îi aduce joi un omagiu național ambasadorului său asasinat în Turcia, crimă pe care Ankara o atribuie rețelei predicatorului Fethullah Gulen, în timp ce Moscova consideră că este prea devreme pentru a-i desemna pe responsabili, relatează AFP.

andrei-karlov

Foto: Umit Bektas / reuters.com

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Karlov, repatriat marți în Rusia, a fost expus de dimineață în holul mare al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, alături de drapelul rus și înconjurat de garda de onoare.

Premierul Dmitri Medvedev, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov și întreaga elită politică rusă, miniștri, parlamentari, au trecut pentru a depune flori la sicriu, pe fondul unei muzici funebre.

Andrei Karlov, 62 de ani, „a fost victima unui act terorist laș și perfid”, în timp ce își făcea datoria profesională, a declarat Lavrov, în fața soției și fiului ambasadorului asasinat.

Președintele Vladimir Putin, care l-a declarat miercuri pe Karlov erou al Rusiei cu titlu postum, ar urma să asiste la această ceremonie de omagiere, ce va fi urmată de o slujbă religioasă la Catedrala Hristos Mântuitorul de la Moscova.

Asasinarea diplomatului rus de către un polițist turc, în timpul unei expoziții de fotografie la o galerie de artă din Ankara, a survenit în plină relansare a relațiilor dintre Rusia și Turcia, mediatorii unui armistițiu care a permis demararea operațiunilor de evacuare a civililor și insurgenților din partea de est a orașului Alep. Cele două părți au denunțat o „provocare” menită să le saboteze cooperarea.

Mevlut Mert Altintas, un polițist în vârstă de 22 de ani, l-a ucis luni, cu nouă gloanțe, pe ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, înainte de a fi el însuși lichidat, după ce a strigat „Allah Akbar” și a afirmat că dorește să răzbune astfel drama din Alep.

În pofida declarațiilor sale, care par să lege acest act de situația din Siria, anchetatorii turci înclină să privilegieze pista mișcării lui Gulen, prezentat adesea în Turcia drept principala sursă a relelor de care suferă țara.

Ca și cum ar dori să se apere anticipat de aceste acuzații, predicatorul, care se află în exil în SUA de la sfârșitul anilor 1990, s-a declarat „șocat și profund întristat” de asasinat.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.