În ziua învestirii noului preşedinte al R. Moldova, au intrat în vigoare amendamentele care limitează atribuţiile şefului statului în domeniul securităţii.

igor-dodon_presedinte

Igor Dodon. Captură video: publika.md

Modificările în lege au fost aprobate săptămâna trecută şi au fost publicate vineri în „Monitorul oficial”, notează Infotag.

Potrivit acestora, preşedintele este lipsit de dreptul de a aproba Consiliul Suprem de Securitate (CSS). Conform noii legi, din componenţa CSS fac parte preşedintele Parlamentului, prim-ministrul, preşedintele comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, ministrul Afacerilor Interne, directorul Serviciului Informaţii şi Securitate, procurorul general şi guvernatorul Băncii Naţionale.

Secretarul CSS poate fi desemnat un cetăţean al Moldovei cu studii superioare, fără antecedente penale, cu o reputație ireproșabilă, având o vechime de cel puțin cinci ani în cadrul organelor de securitate a statului, al forțelor armate, al organelor afacerilor interne. De asemenea, acesta nu este membru de partid și nici nu a desfășurat activități politice în ultimii 10 ani. Preşedintele CSS este şeful statului. Anterior, componenţa numerică şi nominală, atribuţiile şi programul de lucru al CSS erau aprobate de preşedintele R. Moldova.

CSS este un organ consultativ, care analizează activitatea ministerelor şi a altor autorităţi administrative centrale în domeniul asigurării securităţii naţionale şi prezintă recomandări Președintelui țării în probleme de politică externă şi internă a statului.

Săptămâna trecută, președintele Nicolae Timofti a desfăşurat ultima şedinţă a CSS în componenţa actuală. În perioada mandatului său, el a prezidat 18 ședințe ale CSS. În această perioadă componenţa CSS s-a schimbat în funcţie de componenţa coaliţiei de guvernare. În special, membri ai CSS au fost liderii partidelor ce fac parte din coaliţia de guvernare.

Tot vineri au fost publicate amendamentele la lege potrivit cărora Serviciul Protecţie şi Pază de Stat (SPPS) trece în subordinea Guvernului. Conform noilor prevederi, prim-ministrul dispune acordarea protecţiei demnitarilor sau membrilor de familie ai acestora, la solicitarea scrisă a instituţiilor interesate sau din iniţiativă proprie, dacă se constată o stare de pericol sau dacă există informaţii despre organizarea de acţiuni prin care s-ar atenta la viaţa, integritatea fizică, libertatea de acţiune şi sănătatea lor.

Potrivit documentului, Serviciul este condus de un director, numit şi eliberat din funcţie de către Guvern, la propunerea prim-ministrului. De asemenea, lista sediilor de lucru, a reşedinţelor şi obiectelor aflate în paza Serviciului este stabilită prin hotărâre de Guvern. Colegiul Serviciului este compus din 11 membri. Componenţa Colegiului se aprobă, la fel, prin hotărâre de Guvern. Anterior, SPPS era subordonat preşedintelui, iar dispoziţiile enumerate mai sus îi reveneau, de asemenea, şefului statului.

Anunțuri