Detalii despre avionul rusesc cu 92 de oameni prăbușit în Marea Neagră

Un avion al Armatei ruse cu 92 de oameni la bord s-a prăbuşit în această dimineaţă în Marea Neagră. Pe lângă militarii care mergeau în Siria, au pierit şi membrii faimosului Ansamblul Alexandrov, care a concertat şi în România. Este doliu în Rusia şi o amplă anchetă în desfăşurare.

tu-154

Foto: oradesibiu.ro

Principala întrebare este din ce cauză s-a prăbuşit un avion considerat printre cele mai sigure din lume. S-a întâmplat la puţin timp de la decolare, e încă neclar de ce piloţii nu au reuşit să transmită un mesaj SOS. Echipele de intervenţie au localizat resturi din epavă şi au recuperat deja câteva cadavre din apele mării.

„Astăzi, în timpul zborului programat la ora 5.25 de pe aeroportul Adler, la scurt timp de la decolare, la ora 5.27 de minute, avionul Ministerului Apărării a dispărut de pe radare. La bord erau militari ai Ministerului Apărării din Rusia şi, de asemenea, artişti din Ansamblul Alexandrov, care călătoreau pentru a-i felicita pe piloţii ruşi din Siria, cu ocazia Anului Nou, şi nouă reprezentanţi ai presei ruse. Au fost descoperite părţi ale avionului TU-154 şi cadavre la câţiva kilometri în largul oraşului Soci, iar epava aparatului se află la o adâncime de 70 de metri. Operaţiunile de căutare continuă. Patru vase şi cinci elicoptere acţionează în zona de căutare şi, de asemenea, drone. Au fost trimise echipaje de căutare suplimentare”, a anunțat Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Preşedintele Vladimir Putin a fost ţinut la curent cu tragicul eveniment de la Soci şi l-a desemnat pe premierul Dmitri Medvedev să conducă echipa de anchetă.

Potrivit presei ruse, acelaşi avion, condus de acelaşi pilot, a avut probleme mari la aterizarea pe aeroportul din Soci, în urmă cu cinci ani. Imaginile suprinse de un amator arată cum aparatul Tupolev 154 se destabilizează foarte mult în aer, în momentul în care se apropie de pista de aterizare.

Deşi aparatul pare să fie la un pas să se prăbuşească, pilotul reuşeşte să menţină controlul asupra avionului şi aterizează în siguranţă.

La vremea respectivă, mai multe voci l-au acuzat pe pilot că s-a urcat beat la manşa avionului şi au cerut impunerea unor controale etilotest pentru toţi piloţii. S-a dovedit ulterior însă că avionul suferise o defecţiune tehnică gravă şi pilotul a reuşit să salveze aproape 100 de vieţi.

În avion se aflau şi 65 de membri ai celebrului cor al armatei ruse. Ansamblul Alexandrov a susţinut concerte şi în România, în Bucureşti şi la Constanţa. În capitala României, artiştii ruşi au fost aplaudaţi în picioare de toată sala, iar membrii ansamblului au fost impresionaţi de primire şi au postat acest moment pe pagina lor de facebook.

După concertul de la Constanţa, un membru al ansamblului a vorbit cu echipa Digi24. El şi-a început activitatea ca solist, apoi a devenit dirijor.

„Este o mare onoare şi o mare împlinire să lucrez împreună cu cei din Corul Alexandrov. M-am alăturat acestui ansamblu acum 20 de ani. De-a lungul timpului se adună oboseala. Călătorim prin foarte multe ţări, dar indiferent de cat de obosiți sunt, ei știu că trebuie să fie plini de energie pe scenă”, spunea Konstantin Maiorv, dirijor, în octombrie 2015.

Primul concert al ansamblului Alexandrov a fost în 1928, atunci când era format din doar 12 artişti-militari.

Actualizare 12:00. Echipele de intervenţie au localizat resturi din epavă şi au recuperat deja câteva cadavre din apele mării.

Între timp, autoritățile ruse au anunțat că la bordul avionului Tupolev 154 se aflau 93 de persoane, inițial fiind dată cifra de 91 apoi 92.

De asemenea, oficialii ruși au mai anunțat că nu există supraviețuitori.

Aeronava a decolat la ora locală 5.20 de la Soci şi urma să meargă în Siria, la Latakia. La 20 de minute după decolare, ar fi trebuit să contacteze turnul de control, însă nu a făcut-o şi nici nu mai apărea pe radare.

O operaţiune de căutare a fost declanşată imediat şi, în urmă cu scurt timp, Ministerul Apărării anunţa că avionul s-a prăbuşit în Marea Neagră, la distanţă de circa 8 kilometri de Soci. Acolo au fost văzute o pată de ulei, resturi din avion şi bagaje.

Şapte vapoare şi două elicoptere caută acum locul prăbuşirii, avionul fiind găsit la 70 de metri adâncime.

Şansele să mai fie cineva în viaţă la bord în aceste condiţii sunt nule.

Potrivit primelor date, cauza accidentului ar fi fost o defecţiune tehnică. Autorităţile au exclus deja varianta unui atac terorist. Surse citate de presă spun că avionul s-a prăbuşit în timp ce lua altitudine, iar echipajul nu a semnalat nicio problemă la bord.

Avionul se îndrepta la Latakia, unde armata rusă are o bază aeriană. La bord se aflau militari, 9 jurnalişti şi un cor, corul Aleksandrov, care a susţinut concerte şi în România. Corul urma să cânte pentru soldaţi de Anul Nou.

Președintele Vladimir Putin va merge la Soci, locul de unde a decolat avionul.

Actualizare 8:00. Autoritățile au confirmat prăbușirea avionului în Marea Neagră, fiind găsit la 70 de metri adâncime în apă și la 1,5 kilometri de țărm.

91 de oameni se aflau la bord, conform Ministerului Apărării de la Moscova. Printre militari erau în avion şi muzicieni şi jurnalişti.

Pe lângă militarii care mergeau în Siria, au pierit şi membrii unui celebru cor al Armatei, Alexandrov, care a concertat şi în România.

Presa locală relatează că avionul Tupolev 154 a plecat de la Soci şi mergea în baza aeriană Latakia din Siria. Turnul de control a pierdut legătura cu piloţii la 20 de minute după decolare.

Tupolev 154 este o aeronavă de mărime medie, creată în anii ’60 în Uniunea Sovietică, capabilă să decoleze şi să aterizeze în condiţii extreme. A fost principala aeronavă folosită de armata sovietică şi apoi rusă, dar este folosit şi în aviaţia civilă din Rusia şi alte 17 ţări.

Este unul dintre cele mai rapide avioane de zbor folosite în aviaţia civilă, putând atinge aproape o mie de kilometri pe oră.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că la bord se aflau aproximativ 70 de persoane.

Surse citate de presa rusă afirmă că avionul se îndrepta spre baza aeriană Latakia din Siria, dar a dispărut de pe radare când încă efectua manevre în spaţiul aerian rusesc.

Digi24.roCategorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. CINIC! Jurnalul lui Țopa își bate joc de muzicanții de la faimosul ansamblu „Alexandrov”, prăbușiți cu un avion în Marea Neagră – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.