Corupție și crimă: Kitaeț, Renato Usatîi și Bulgarul, adevărații beneficiari ai Elatului

O nouă investigație realizată de portalul CrimeMoldova îi pune într-o lumină urâtă pe adevărații beneficiari ai centrului comercial Elat de pe bulevardul Decebal din Chișinău, ajuns de mai mult timp în atenția opiniei publice pentru un șir de scandaluri de corupţie şi crimă.

elat_usatii_karamalak
Captură de ecran: crimemoldova.com

Centrul comercial Elat este controlat din umbră de câteva persoane, lideri ai lumii interlope. Potrivit Crime Mldova, este vorba de Mihail Aizin, alias Kitaeţ, „controversatul politician” Renato Usatîi şi „temutul” Grigore Karamalak, alias Bulgarul. Sursa citată precizează că ultimii doi, care sunt prieteni şi buni vecini la Moscova, ar controla Elatul împreună.

Reclame

Autorii materialului de investigație amintesc și despre atacul raider asupra holdingului Elat, început în anul 2009, după plecarea de la putere a PCRM condus de Vladimir Voronin. Potrivit CrimeMoldova, Leonid Volneanschi, autorul brandului Elat, care pe atunci deținea 52% din acțiunile Elatului, avusese în persoana lui Voronin o protecţie sigură în schimbul transferurilor grase făcute partidului de pe conturile firmei Elat. Astfel, după debarcarea lui Voronin de la putere, Volneanschi rămâne fără protecție și își caută protectori în lumea interlopă. Volneanschi își începe „tranzacțiile” cu fostul poliţist Ion Stratulat, cunoscut ca un killer de temut, căruia îi cedează 25% din acțiuni. În septembrie 2011, Ion Şoltoianu îl împuşcă pe Stratulat, iar Volneanschi rămâne fără protecţie. După ce se îmbolnăvește, Volneanschi vinde mai multe active ale Elatului omului de afaceri Andrei Gargalîc, un apropiat de-al Grigore Karamalak. La scurt timp, în 2012, Volneanschi este deposedat de acțiuni și rămâne cu datorii de milioane de euro, pe care îi împrumutase pentru dezvoltarea afacerii.

În acest context, autorii investigației scriu despre „venirea lui Usatîi”. Este vorba de „controversatul politician” Renato Usatîi, primarul-fugar de Bălți dat în urmărire internațională de către organele de drept din R. Moldova. Usatîi se întoarce din Rusia nu doar ca să-şi viziteze rudele şi locurile natale, dar în funcţie de consilier al premierului Vlad Filat, menționează sura citată. Ulterior, după înrăutățirea relațiilor sale cu Filat, care nu a negat, în repetate rânduri, că l-ar fi avut printre consilieri, Usatîi se împrietenește cu generalul Nicolae Alexei, tatăl văduvei fostului polițist Ion Stratulat, cel împușcat de Ion Șoltoianu. Din 2014, Renato Usatîi face front comun cu Nicolae Alexei.

O urmă de-a lui Renato Usatîi în Elat este şi Stanislav Rogulschi, un colonel SIS în rezervă, care până nu demult a condus serviciul de securitate a lui Usatîi. Întâmplător sau nu, dar Rogulschi este numit director al SA Elat imediat după atacul raider asupra centrului comercial, din 2012, potrivit CrimeMoldova.

Autorii investigației amintesc despre și despre preluarea de către moldoveanul Ion Vînaga a 49% din acţiunile Elatului. Vînaga a intrat în posesia activelor estimate la 18 milioane de euro, plătind un preţ de doar 500 de dolari. Din spusele lui Gudcov, Vînaga ar fi făcut abuz de încredere, a înstrăinat proprietăţile omului de afaceri rus fără a avea acordul acestuia. Gudcov ar fi semnat o procură pe numele lui Vînaga la recomandarea Mitropolitului Vladimir, iar ultimul chiar ar fi blagoslovit documentul, stropindu-l cu agheasmă.

Vînaga, în spatele căruia, potrivit mai multor surse, se află Mihail Aizin, alias Kitaeț (cunoscut ca un lider al aşa numitei mafii evreieşti și proprietarul reţelei de supermarketuri Fidesco), se numără şi printre creditorii lui Volneanschi, împrumutându-l pe acesta cu un milion de euro. Volneanschi i-a restituit datoria lui Vînaga cu tot cu dobândă.

Potrivit unor surse informate, citate de CrimeMoldova, în ultimul timp au apărut neînţelegeri dintre cele două grupări care controlează neoficial Elatul, mafia evreiască, în persoana lui Aizin, pe de o parte, şi mafia moldo-bulgară, în persoana lui Karamalak şi Usatîi pe de altă parte. „Este dificil de făcut prognoze cum s-ar putea finaliza la modul concret aceste neînţelegeri. Un lucru este cert, că dacă vor genera într-un conflict mai amplu, va învinge cel mai puternic. Dar nu este exclus să apară un alt beneficiar din umbră, care să profite de incertitudinea creată. Iar acest lucru este posibil în condiţiile unei justiţii corupte, când legile statului nu au nicio valoare pentru o anumită categorie de persoane”, conchid autorii investigației.

elat_scheme
Colaj: crimemoldova.com

Citește investigația integrală pe CrimeMoldova.comCategorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , , , , ,

2 răspunsuri

  1. Si Usatii se mai delcara nevinovat si ca totul este fabricat? Acum va ese clar pentru toti de ce el a fugit in Rusia?

    Apreciază

  2. Daca ați crezut ca anii 90 au apus, apoi vedeti aici ca nu-i chiar asa, acum intelegeti de ce actualei Guvernari ii este greu sa lupte cu opozitia care se regaseste aici mai sus in acest articol? Fiindca sa lupti cu Mafai sa o pui dupa gratii, nu-i lucru usor, dar odata inceput el trebuie doar sa continue.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.