VIDEO. Interlopi din Rusia și Ucraina, reținuți în R. Moldova pentru şantaj și amenințare cu moartea

Trei membri ai unui grup infracțional de 29, 32 și 35 de ani, persoane din lumea interlopă din Federația Rusă și Ucraina, au fost reținuți de oamenii legii, fiind suspectați de șantaj.

interlopi_retinere

Foto: igp.gov.md

Capul grupării a activat anterior în calitate de procuror în cadrul Procuraturii din Ucraina. Un alt membru al grupului este fost militar ucrainean dezertat în armata Federației Ruse, instructor de lupte marțiale a forțelor armate din regiunea Donbas, Ucraina, participant activ la conflictele militare din Libia, Crimeea și Donbas.

Grupul criminal activa atât pe teritoriul Ucrainei, cât și pe teritoriul spațiului ex-sovietic, folosind metode de creare artificială a unei datorii inexistente, însoțite ulterior de acțiuni de șantaj, manifestate prin amenințări cu răfuială fizică îndreptate atât asupra persoanei nemijlocit, cât și asupra rudelor acesteia.

Astfel, în luna decembrie 2016, un cetățean al R. Moldova, în timp ce se afla la muncă în Dubai, a devenit victima „afaceriștilor”. Bărbatul a fost contactat de un prieten de-al său originar din Federația Rusă, care i-ar fi cerut să-i ajute pe niște cunoscuți de-ai săi din Ucraina, să vândă în Dubai un automobil de model Porche Cayenne, anul fabricării 2016 la prețul de 100.000 de dolari SUA. În urma vânzării, acestora urma să le revină câte 5 000 dolari SUA. Automobilul a fost transportat pe cale maritimă la 18 noiembrie 2016 din orașul Trieste, Italia, până în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Victima a acceptat propunerea, iar în timpul perfectării actelor de vânzare-cumpărare și de înregistrare a respectivului automobilul, de către organele de drept din Dubai a fost stabilit că, automobilul este sustras din Uniunea Europeană, fiindu-i modificat codul WIN. Prin urmare, automobilul a fost reținut.

Ulterior, victima i-a anunțat pe proprietarii mijlocului de transport că automobilul a fost reținut, însă aceștia i-au comunicat că oricum le este dator cu suma de 100.000 de dolari SUA. Refuzând să le dea banii, în adresa victimei și a membrilor familiei sale au început să apară mesaje de amenințare cu răfuiala fizică și moarte.

Bărbatul și mama acestuia s-au adresat la poliție cu o plângere prin care au solicitat intervenția organului de poliție în vederea curmării acțiunilor ilicite ale grupării criminale în cauză și protejarea vieții și sănătății contra unor eventuale acțiuni de intimidare și răfuială. Astfel, mama victimei a fost luată sub protecția poliției, cu monitorizarea strictă a acțiunilor grupului criminal organizat.

În urma măsurilor speciale de investigații întreprinse, s-a stabilit că suspecții intenționează să vină în R. Moldova cu scopul de a stabili rudele victimei și, prin acțiuni de amenințare a acestora cu răfuiala fizică și moartea, să extorcheze suma de 100.000 de dolari.

Ajunși, 27 decembrie 2016, în R. Moldova, sub pretextul livrării de flori, aceștia au  intrat în apartamentul mamei victimei, unde i-au explicat cine sunt și faptul că feciorul ei le este dator cu suma de 100.000 de dolari SUA, după care au făcut o poză cu aceasta și i-au expediat-o prin intermediul telefonului mobil feciorului acesteia.

Ca urmare a monitorizării acțiunilor criminale a persoanelor în cauză, forțele de ordine au reținut membrii grupării criminale organizate în momentul efectuării acțiunilor de intimidare și amenințare a femeii. În urma efectuării percheziției corporale a persoanelor reținute, au fost ridicate sume de bani, telefoane mobile și cuțite de buzunar.

Membrii grupării criminale organizate au fost reținuți inițial pe un termen de 72 ore, iar ulterior, instanța de judecată a aplicat măsuri preventive sub formă de arest pe un termen de 30 zile.

Dacă vinovăția celor trei membri ai grupării criminale va fi dovedită, aceștia riscă închisoare de la 13 la 15 ani.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.