Analist politic: „Pe parcursul anului 2017 sperăm că nu vom avea parte de tulburări serioase”

Analistul politic Cornel Ciurea prognozează pentru anul 2017 o dinamică asemănătoare celei din 2016. În opinia sa, la începutul anului 2017 vor exista anumite hopuri pe care le vor crea adversarii regimului, care vor trebui să fie depășite.

Cornel Ciurea - Copy

Cornel Ciurea. Foto: Vasile Botnaru / europalibera.org

De altfel şi PDM, împreună cu celelalte grupuri din majoritatea parlamentară, vor trebui probabil să recurgă la o reașezare a puterii. Opiniile au fost exprimate în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Întrebat cum ar caracteriza anul 2016, Corneliu Ciurea a menționat că nu putem vorbi doar în termeni negativi.

„Cu siguranță, actuala guvernare a reuşit să-şi consolideze poziţiile făcând anumite concesii, pe parcursul anului, opoziţiei. Spre sfârşitul anului a înregistrat câteva succese notabile. E vorba, în primul rând, de reluarea finanțării de către instituțiile internaţionale care au demonstrat prin acest gest că încep să aibă încredere în guvernarea instalată în 2016 sub bagheta PDM şi a domnului Plahotniuc. Per total, cred că diagnosticul guvernării este mai aproape de adevăr decât cel al opoziţiei. Situaţia a fost stabilizată. Protestele de la începutul anului s-au epuizat treptat. Pe parcursul anului 2017 sperăm că nu vom avea parte de tulburări serioase”, a notat Ciurea, potrivit sursei citate.

Cât despre alegerile prezidențiale, analistul consideră că rezultatul bun pe care l-a înregistrat Igor Dodon nu consolidează, dar reconfirmă statutul stângii proruse în R. Moldova.

Referindu-se la formațiunile nou apărute pe scena politică în 2016 – PAS și PPDA, analistul a declarat că aparent acestea au toate șansele de a se afirma pe scena politică. Ele pornesc cu un avans faţă de alte formaţiuni aflate pe dreapta. În cazul în care vor opta în favoarea unor strategii corecte, ar putea să cucerească zona de dreapta a scenei politice în alegerile din 2018.

Potrivit lui, important este atât pentru Maia Sandu, cât şi pentru Andrei Năstase să găsească o modalitate corectă de colaborare, să evite războaiele fratricide şi să se axeze pe adversarii lor reali. În societate şi în mediul experţilor există anumite dubii cu privire la capacitatea lor de a merge pe făgașul corect întrucât ambițiile pe dreapta sunt foarte mari, iar acești doi politicieni la care m-am referit sunt politicieni tineri şi neexperimentați, mai spune Corneliu Ciurea.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:,

3 răspunsuri

  1. Dinamica anului 2016 față de 2015 a fost una cu mult mai pozitivă! Multe reforme, multe investiții în domenii noi, mulți arestați… Sper că și 2017 va fi la fel de productiv! Chiar avem nevoie de încă un an de acest gen!

    Apreciază

  2. Nu are cine sa mai faca tulburari. Maia a pierdut alegerile si Filat nu-i mai da bani, Nastase s-a alaturat Maiei si a pierdut si el, dezamagind tot electoratul sau. ASa ca s-a terminat cu provocarile Topa-Filat

    Apreciază

  3. Daca nu se va mai gasi un Nastase sau un Usatii care sa scoata lumea in strada degeaba, va fi un an linistit.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.