ANSA: Focarele de pestă porcină africană din Donduşeni au fost lichidate

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) anunţă ridicarea restricţiilor de pestă porcină africană. Potrivit directorului general adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati, focarele existente în raionul Donduşeni din luna octombrie au fost lichidate, iar ultimele probe de laborator au confirmat asanarea virusului.

Ciuma africana_porc

Foto: romanian.ruvr.ru

„Din momentul notificării pestei porcine africane la data de 6 octombrie 2016, ANSA în comun cu direcția raională Dondușeni, a întreprins mai multe măsuri de lichidare și profilaxie a acestei maladii. În termen de 60 de zile s-au întreprins măsuri în primul rând de asanare a focarului, prin măsuri de dezinfecție, de nimicire a animalelor suspecte și bolnave. După 45 de zile în zonă au fost introduși o grupă de purcei santinelă care timp de 21 de zile au fost monitorizați și supravegheați de medicii de pe teritoriu. Nu s-au înregistrat cazuri de morbiditate și mortalitate”, a declarat Vsevolod Stamati, potrivit trm.md.

Potrivit lui, ieri au fost colectate probe de ser sangvin la toate efectivele de porcine din zonă care s-au dovedit a fi negative. „În baza acestei notificări, conform regulamentelor internaționale, am ridicat această restricție la 29 decembrie 2016”, a mai spus Stamati.

Totodată, potrivit lui, în Ucraina, la momentul de față, sunt peste 138 de focare, fiind ridicate practic doar 25 de ele. „Este clar că rămân riscurile enorme pentru R. Moldova, mai cu seamă pe segmentul vamal”, a mai menționat Vsevolod Stamati, potrivit sursei citate.

În același timp, Stamati a confirmat faptul că au fost notificate mai multe cazuri de gripă aviară în țările vecine, de aceea ANSA a întreprins măsuri de prevenire a răspândirii virusului pe teritoriul R. Moldova.

„Începând cu data de 15 decembrie 2016, în țările vecine s-au înregistrat multiple cazuri de gripă aviară, un virus nou, un virus modificat, care a făcut ravagii în mai multe țări. Pentru a preveni pătrunderea acestui virus pe teritoriul R. Moldova am evoluat efectivul de păsări, avem în jur de 46 milioane de păsări, dintre care 1,3 milioane avem ouătoare, dintre ele 80 la sută sunt din sectorul privat. Aici riscurile sunt mai mari, pentru că aceste păsări sunt întreținute în diferite gospodării, care se alimentează diferit, condițiile de igienă, la fel, diferă. Monitorizăm acest segment zilnic. Riscurile țin și de fauna sălbatică, deoarece multiple păsări sălbatice călătoare au căile lor de traversare a frontierelor. Până în prezent, toate cazurile parvenite la ANSA, boala nu s-a notificat. Sperăm că o să se diminueze odată cu scăderea temperaturilor”, a mai declarat Vsevolod Stamati.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

2 răspunsuri

  1. Dar cine ni klea oferit pina acum ?

    Apreciază

  2. Asta e cind cit de cit ajungem sa avem institutii functionale care reactioneaza la pericolele care ar putea s aafecteze cetatenii RM.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s