Finanțarea de 45,3 milioane de euro deblocată de către Comisia Europeană pentru R. Moldova, la sfârșitul anului trecut, este destinată susținerii bugetului de stat, cu debursări pentru patru programe aflate în derulare.

Euro_bancnote

Foto: economicvoice.com

E vorba de programele Stimularea economică în zonele rurale (ESRA), Programul european de vecinătate pentru agricultură şi dezvoltare rurală (ENPARD), Reforma finanţelor publice şi Programul de susţinere a educaţiei vocaţionale, transmite IPN cu referire la un comunicat plasat pe pagina electronică a Delegației Uniunii Europene în R. Moldova.

În comunicat se precizează că plata a fost autorizată deoarece Guvernul R. Moldova a îndeplinit condițiile generale şi a atins unele rezultate în cadrul celor patru programe. Condițiile generale îndeplinite se referă la toate programele de suport bugetar şi sunt legate de cadrul macro-economic al ţării, managementul finanţelor publice, transparenţa bugetară şi progresele sectoriale în implementarea politicilor publice.

Delegația UE punctează aici implementarea politicilor de stabilitate macro-bugetară, inclusiv acţiuni privind transparentizarea acţionarilor din sistemul bancar şi îmbunătăţirea cadrului regulator. Aceste progrese au permis aprobarea de către Fondul Monetar International a unui nou program de finanțare pentru R. Moldova. Țara a înregistrat progrese şi la modul de pregătire şi adoptare a bugetului public naţional.

Plăţile efectuate sunt proporționale progresului înregistrat, se menționează în comunicat. Decizia de a debursa doar 45,3 milioane din 50 de milioane de euro solicitați de partea moldovenească reflectă îndeplinirea parţială a Condiţiilor specifice. În comunicat se mai spune că Uniunea Europeană îşi păstrează angajamentul de a susţine reformele în R. Moldova, însă aşteaptă rezultate vizibile.

La capitolul progrese sunt menţionate reforma sistemului finanţelor publice, rezultate în cadrul programelor ESRA şi ENPARD. Tot la capitolul progrese este menţionată îmbunătăţirea calităţii rapoartelor Curții de Conturi. În cadrul programului ESRA au fost create aproximativ 200 de afaceri, peste 1100 de locuri de muncă noi au apărut în cadrul Programului National de Abilitare Economică a Tinerilor și PARE 1+1. Efectele pozitive ale programului ENPARD pot fi observate prin modernizarea fermelor de creştere a animalelor şi adoptarea standardelor de calitate ale UE în acest domeniu. Alte efecte pozitive sunt înființarea de noi plantații viticole, crearea şi recunoaştere grupurilor de producători. Totodată în 2016 au fost acordate subvenții pentru 1142 de producători agricoli.

Anunțuri