Premierul Pavel Filip a menționat, în debutul ședinței de Guvern de astăzi, că anul acesta debutează în condiții net mai bune decât cele din 2016 și a solicitat autorităților să se concentreze  pe acțiunile prioritare pentru anul 2017.

pavel-filip

Pavel Filip. Foto: gov.md

Premierul a subliniat că, dacă 2016 a fost un an al stabilizării țării și al dezamorsării unei crize economice și sociale, atunci anul 2017 trebuie să devină un an al dezvoltării și al creșterii economice. Pavel Filip a spus că e nevoie stringentă de o serie de reforme în domenii vitale precum sănătatea, domeniul social, educația.

În context, premierul a specificat că a avut marți, 10 ianuarie, o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor, cu care a discutat în special problemele acumulate în domeniul educației și științei.

„Discuțiile au fost constructive și ne dorim în continuare un dialog sincer, deschis spre comunicare cu toate părțile interesate și identificarea unor soluții viabile și de durată la toate problemele”, a declarat Pavel Filip.

Premierul a specificat că din cele șase revendicări înaintate de sindicate, la cinci practic au fost găsite soluții. Rămâne să fie identificată rezolvarea  și pentru cerința de majorare a salariului pentru categoria I de personal auxiliar până la nivelul minimului de existență pe țară.

„Putem depăşi problemele existente doar prin dialog. Mâine vom avea o întrevedere în cadrul plenarei sindicatelor, vom vedea care sunt rezervele interioare şi care este efortul necesar din partea Guvernului pentru majorarea salariilor aflate sub minimul de existenţă”, a subliniat premierul.

Pavel Filip a precizat că abordarea trebuie să fie una complexă, care să aibă în vizor toate categoriile de personal auxiliar din sistemul bugetar. Astfel, e nevoie de o reevaluare a sistemului de salarizare și de o reformă serioasă în domeniu, pentru a nu mai tolera salarii sub minimul de existență.

În acest scop, premierul a dispus crearea unui grup de lucru care, împreună cu sindicatele și alte instituții, va găsi soluţii viabile pentru fiecare problemă în parte și va face propuneri de reformare a sistemului de salarizare pentru toți bugetarii.

De asemenea, Pavel Filip a menţionat că a cerut vicepremierului Gheorghe Brega, Ministerului Educației, Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei să continue dialogul deschis şi transparent cu sindicatele, chiar în zilele imediat următoare.

Anunțuri