Lipsirea totală de imunitate a judecătorilor și a parlamentarilor într-o societate unde instituțiile nu funcționează la fel ca în Europa occidentală, într-o societate unde există multă corupție, unde influențele din zona politicului sunt încă suficient de puternice, riscă să conducă la vulnerabilitatea judecătorilor și parlamentarilor. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Loc de dialog”, la Radio Moldova, de către președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Alexandru Tanase

Alexandru Tănase. Foto: ipn.md

În opinia lui Tănase, în cazul lipsirii de imunitate, Moldova s-ar putea alege cu judecători și parlamentari cărora să le fi frică să adopte decizii.

„În cazul de față eu nu văd nicio diferență între o decizie ilegală ca rezultat al unor presiuni sau o decizie ilegală care este rezultatul incompetenței sau unor acte de corupție. Ea rămâne la fel de ilegală. De aceea, trebuie să fim foarte atenți când venim cu idei de vulnerabilizare a celor care prin definiție trebuie să beneficieze de imunitate”, a spus Alexandru Tănase, citat de IPN.

Președintele Curții Constituționale consideră că atât timp cât în R. Moldova nu există o democrație autentică, nu există un stat de drept bine conturat și funcțional, este riscant să fie vulnerabilizate asemenea figuri importante ale sistemului cum sunt parlamentarii și judecătorii.

Anunțuri