Ziua Naţională a Culturii, sărbătorită în fiecare an pe 15 ianuarie, de ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, va fi marcată şi de această dată pe întreg teritoriul R. Moldova.

monica-babuc_cultura

Foto: moldpres.md

Programul acţiunilor culturale dedicate Zilei Naţionale a Culturii 2017 a fost făcut public vineri, 13 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată de Ministerul Culturii.

Ministrul Culturii Monica Babuc a făcut o retrospectivă a principalelor acțiuni realizate de instituție în anul 2016, printre care se numără: darea în exploatare după renovare a edificiului Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, înscrierea în patrimoniul UNESCO a tehnicilor tradiţionale de realizare a scoarţei, marcarea anului Mihail Grecu ş.a.

Potrivit Monicăi Babuc, citată de Moldpres, manifestările culturale consacrate Zilei Naţionale a Culturii au început joi, la Centrul „Constantin Brâncuşi”, unde a avut loc vernisajul expoziţiei-concurs de artă contemporană „Eminesciana”, organizată de Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova. Principalele acţiuni consacrate acestui eveniment se vor desfăşura pe 15 ianuarie. Astfel, duminică, la ora 11.00, la Biblioteca Naţională a R. Moldova va fi inaugurată expoziţia „Costumul popular – valoare patrimonială şi spirituală”, imagini din colecţiile Serviciului Colecţie de artă şi hărţi.

În aceeaşi zi, la ora 11.00, la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” va fi vernisată expoziţia „Cultura este arta înălţată la un set de credinţe”, urmată de un concurs online „Cunoaşte personalităţi”, iar la ora 13.00, va avea loc medalionul literar „În ochii lumii locuim” şi concursul „Eternul Eminescu”.

Tot duminică, începând cu ora 12.00, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” va fi prezentat spectacolul de omagiere a poetului Mihai Eminescu cu genericul „O viaţă altfel scrisă în sfânta firii carte…” şi la 18.00, la Teatrul „Alexei Mateevici” – spectacolul omagial „Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată”.

Un spectacol cu genericul „Dialoguri moldave”, dedicat lui Mihai Eminescu, va avea loc duminică, începând cu ora 18.00, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi.

Manifestările consacrate Zilei Naţionale a Culturii vor continua luni, 16 ianuarie. În această zi, la ora 15.00, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va fi vernisată expoziţia „Cu gândul la Paul”, dedicată artistului plastic din România Paul Gherasim şi la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei – expoziţia „Personalităţi ale culturii naţionale”, fotografii din patrimoniul instituţiei.

Tot luni, 16 ianuarie, începînd cu ora 17.00, la Palatul Republicii se va desfășura Gala Premiilor anuale ale Ministerului Culturii, acordate pentru cele mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei (balet), artelor plastice, biblioteconomiei, mass-media, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei în anul 2016.

Ziua Naţională a Culturii a fost instituită printr-o hotărâre de Parlament în aprilie 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor artistice din domeniul culturii.

Anunțuri