Hashim Thaci: Serbia vrea să anexeze o parte a Kosovo; Belgradul susţine că Pristina vrea război

Serbia intenţionează să anexeze o parte din nordul Kosovo după cum Rusia a ocupat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, avertizează preşedintele kosovar, Hashim Thaci, citat de Reuters.

hashim-thaci

Hashim Thaci. Foto: botapress.info

Forţele speciale ale poliţiei kosovare au oprit sâmbătă trecerea unui tren din Serbia vopsit în culorile naţionale sârbe şi pe care scria „Kosovo aparţine Serbiei”.

Belgradul nu recunoaşte independenţa fostei provincii sârbe Kosovo şi nu ceruse permisiune pentru trimiterea trenului în regiuni nord-kosovare în care trăiesc 50.000 de etnici sârbi.

Preşedintele Kosovo, Hashim Thaci, a declarat că trimiterea trenului are rolul de a-i provoca pe kosovari. „Intenţia Serbiei era să utilizeze acest tren, care a fost donat de Rusia, pentru a anexa nordul Kosovo. Este vorba de modelul aplicat în Crimeea” de Rusia, care a anexat fosta provincie ucraineană în 2014, a acuzat Hashim Thaci.

După incidentul de sâmbătă, preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolici, a acuzat Administraţia de la Priştina că vrea război cu Belgradul: „Dacă vor omorî sârbi, vom trimite armata, vom merge toţi, eu personal, nu va fi pentru prima dată”.

În replică la afirmaţiile lui Nikolici, Thaci a avertizat că orice tentativă a Serbiei de a anexa nordul Kosovo va genera „reacţii în lanţ în Balcanii de Vest”.

Serbia a pierdut controlul asupra Kosovo după raidurile aeriene NATO din 1999, la finalul unui conflict între armata sârbă şi insurgenţii separatişti kosovari soldat cu moartea a 10.000 de etnici albanezi. Alianţa Nord-Atlantică menţine 5.000 de militari în Kosovo. Rusia şi ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunosc independenţa Kosovo, proclamată în 2008.

MediafaxCategorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.