„Guvernul nu va accepta niciun fel de intervenție asupra Acordului de Asociere cu UE. Acest acord este parte a programului nostru de guvernare, este unul din pilonii strategici pe care ne desfășuram activitatea. Parcursul european al R. Moldova rămâne neschimbat”, a menţionat declarat Pavel Filip, comentând declarația de ieri a președintele Igor Dodon la Moscova privind o posibilă anulare a Acordului de Asociere cu UE sau necesitatea renegocierii acestuia.

Pavel Filip

Pavel Filip. Foto: gov.md

Premierul a specificat că astfel de declarații nu vor avea nici un efect practic la Chișinău, iar Acordul de Asociere cu UE este în beneficiul cetățenilor şi are efecte pozitive. De la semnarea acestuia, Uniunea Europeană a liberalizat regimul vizelor pentru cetățenii moldoveni, care azi circulă liber în 28 de state. Şi chiar săptămâna trecută Moldova a primit o nouă veste bună şi anume aprobarea unui program de 100 de milioane euro de către Comisia Europeană.

„Din momentul semnării Acordului de Asociere, UE a alocat R. Moldova peste 700 milioane de euro. Dacă cetățenii nu au simțit pe deplin efectele acestei susțineri, nu este vina Uniunii Europene, ci a autorităților de la Chișinău, care au utilizat acești bani nu tocmai eficient”, a declarat premierul.

Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a accentuat că semnarea unui memorandum cu Uniunea Euroasiatică, cum s-a angajat președintele Igor Dodon, este la fel o declarație care va rămâne una politică. Ea nu poate fi pusă în practică fără Parlament și Guvern.

De asemenea, Pavel Filip a precizat că nu consideră oportună o discuție în formatul UE-Rusia-Moldova pe tema Acordului de Asociere. „Noi avem o relație cu UE și aceasta este o relație bilaterală și avem altă relație cu Federația Rusă, una la fel bilaterală”, a spus premierul.

Şeful Guvernului a precizat că crede în bunele relații ale R. Moldova cu Federația Rusă și în deblocarea relațiilor economice prin dialog constructiv. Pavel Filip a precizat că anul trecut s-a avansat mult în dialogul cu Federația Rusă. Astfel, a fost elaborat un Plan de măsuri, s-a ajuns foarte aproape de anularea taxelor vamale, eliminarea listei producătorilor care au dreptul să exporte mărfuri pe piața rusă, dar și la soluționarea problemelor social-culturale și migraționale.

Am avut o discuție foarte bună cu președintele Putin la sfârșitul anului trecut și m-am bucurat să văd că și ieri a accentuat necesitatea unui dialog cu Guvernul nostru, având în vedere competențele limitate ale președintelui pe subiectele importante de politică externă”, a conchis Pavel Filip.

Anunțuri