Într-o lungă însemnare pe Facebook, liderul PL, Mihai Ghimpu, scrie că cel care i-a pavat drumul prorusului Igor Dodon către fotoliul de șef de stat este fostul premier liberal-democrat Vlad Filat. Potrivit lui Ghimpu, și Filat e un om al Kremlinului, care a compromis cursul european.

Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu. Foto: Valentina Ursu / europalibera.org

„În acești 25 de ani de independență am avut oamenii ai Kremlinului de ajuns și de rămas, mai proaspeți fiind Filat și Dodon. Primul a făcut totul pentru a compromite cursul european, pavându-i drumul lui Dodon ca acesta să câștige alegerile; ce-i drept, politica lui a fost una mai subtilă; al doilea, încurajat de Putin, dar și de voturile pe care le-a avut, deschis promite anularea Acordului cu UE și întoarcerea noastră în «brațele» celor ce ne-au ocupat”, scrie Ghimpu.

Potrivit liderului PL, pe de o parte, scopul final al Moscovei este refacerea URSS, sub orice altă formă. Pe de altă parte, Moscova lucrează la compromiterea și distrugerea Uniuniunii Europene, pentru a-i descuraja pe cei care vor cu Europa și nu cu Rusia, dar cel mai mult pe cei care vor unirea R. Moldova cu România. Ghimpu susține că Moscova face acest lucru „nu doar prin politica ei directă, care este destul de evidentă și bătătoare la ochi, dar mai ales prin sateliții săi, promovați în primele funcții ale statului”.

În contextul victoriei lui Dodon la prezidențiale și, ulterior, după întâlnirea acestuia cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și cu președintele rus Vladimir Putin, Mihai Ghimpu a formulat o „mică întrebare” celor care susțineau Platforma DA și pe Maia Sandu în cerința lor de alegeri anticipate.

„A procedat PL corect când a luat decizia de a participa cu actualii parteneri de Coaliție la actul guvernării, doar ca să nu admitem alegerile anticipate, alegeri ce ar fi adus indubitabil la putere partidele proruse (PSRM, PN, Platforma DA, PCRM); și atunci nu doar Președintele RM, care este în lipsa unor atribuții deosebite, ci și Parlamentul, și Guvernul – ambele ar fi fost in mâinile lor. Mai puneți-vă încă o întrebare, stimați cetățeni. De ce au luat apă în gură liderii Platformei DA, cei, care v-au montat împotriva PL și a mea personal – de ce nu îl critică pe Dodon pentru declarațiile și promisiunile lui împotriva statului și a viitorului nostru???”, a mai scris Ghimpu.

Reclame