La Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei s-au desfășurat ultimele negocieri moldo-turce pe marginea proiectului de acord în domeniul securității sociale între cele două state.

moldova-turcia

Foto: infomoldova.net

Potrivit Serviciului de presă al MMPSF, citat de Moldpres, acordul negociat va oferi posibilitate persoanelor care au muncit sau sunt domiciliate pe teritoriul R. Moldova sau al Turciei să beneficieze de pensie conform legislației celor două state în care au activat.

Documentul prevede acordarea pensiilor pentru limita de vârstă, pensiilor de urmaş, pensiilor de invaliditate determinată de boli obișnuite, pensiilor şi indemnizaţiilor de invaliditate determinată de accidente de muncă și boli profesionale. De asemenea, vor fi acordate prestații pentru incapacitate temporară de muncă determinată de boli obișnuite sau accidente în afara muncii, prestații pentru incapacitate temporară de muncă determinată de boli profesionale sau accidente de muncă, prestații de maternitate, ajutoare materiale de deces și de șomaj.

Acordul va fi semnat anul acesta. În prezent, R. Moldova are semnate 12 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale – cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania și Germania.

Reclame