UE a lăudat joi, 19 ianuarie, beneficiile economice „pentru ambele părți” ale Acordului de Comerț Liber parte a Acordului de Asociere semnat cu R. Moldova în 2014 și pus sub amenințare de noul președinte prorus de la Chișinău, notează Agerpres.

Moldova-UE

Colaj: ipn.md

Importurile europene din R. Moldova au crescut cu 5% în 2015, iar valoarea exporturilor agricole din Republica Moldova spre UE a crescut „și mai mult”, cu 9% în 2015, a subliniat Comisia Europeană într-un comunicat.

Acordul de Asociere semnat în iunie 2014, care cuprinde o importantă parte privind liberul schimb de bunuri și servicii, „este aplicat cu rezultate pozitive pentru cele două părți”, adaugă comunicatul semnat de purtătoarea de cuvânt Maja Kocijancic.

UE este principalul partener economic al R. Moldova, absorbind circa 62% dintre exporturile sale, devansând astfel Rusia (12%) și Belarus (6,7%), potrivit cifrelor executivului european.

Amintim că Igor Dodon, a declarat la Moscova după ce a fost primit de omologul său rus Vladimir Putin, în prima sa vizită oficială într-o țară străină, că nu exclude că va denunța acest acord după următoarele alegeri parlamentare.

AFP care transmite știrea precizează că liderul PD Vlad Plahotniuc aflat în prezent în fruntea coaliției parlamentare majoritare de la Chișinău, a atenționat la rândul său că parlamentul „va bloca” orice denunțare a Acordului de asociere.

Amintim că Igor Dodon a anunțat că se va duce la Bruxelles „la începutul lui februarie” pentru a discuta cu omologii săi europeni și în special „pentru a le arăta cifre” care ar demonstra eșecul Acordului cu UE.

Anunțuri