Experți: Anul 2017 va fi unul al stabilităţii economice în R. Moldova

Schimbarea ratingului R. Moldova de la negativ la stabil de către compania de evaluare financiară „Moody’s” demonstrează că anul 2017 va fi unul al stabilităţii economice.

mdl

Foto: Dan Guțu / ipn.md

Este părerea experţilor în domeniu care mai cred că noul indice, chiar dacă este unul nesemnificativ, reprezintă un semn al dinamicii economice pozitive, scrie trm.md.

Potrivit experţilor, noul indice trebuie să încurajeze  autorităţile pentru acţiuni mai prompte, astfel încât de la stabilitate să se poată trece la o evoluţie.

„Acest B3 stabil determină o estimare a evoluţiilor ulterioare, atunci când era negativ, se aştepta ca lucrurile să se înrăutăţească. Este o confirmare matematică exactă a faptului că lucrurile, cel puţin pentru 2017, vor fi în albia stabilă”, a declarat expertul economic Roman Chircă.

„Această schimbare este una formală şi nu produce nici un impact. În acelaşi timp, trebuie să recunoaştem faptul că este o dinamică care trebuie să evolueze de această manieră, nu poţi să sari câteva trepte imediat, trebuie să treci prin toate etapele”, a declarat expertul economic Viorel Gârbu.

Analistul politic Cornel Ciurea este de părere că ratingul reflectă într-o oarecare măsură şi stabilitatea politică instalată.

„Modificarea în sine vorbeşte despre faptul că partenerii străini au o încredere din ce în ce mai mare şi ne mişcăm în direcţia corectă. Guvernul, datorită unor schimbări, are intenţii serioase”, a declarat analistul politic Cornel Ciurea.

Amintim că, săptămâna trecută, Moody’s a reevaluat situaţia economică pe ţară de la negativ la pozitiv. Potrivit comunicatului difuzat de agenţie, îmbunătăţirea ratingului a fost influenţată de reducerea riscurilor de credit ca urmare a semnării în 2016 a Acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, adoptarea modificărilor legislative  pentru sectorul bancar şi consolidarea competenţelor Băncii Naţionale. Totuşi, pe scara de evaluare a situaţiei financiare ţara noastră rămâne la categoria B3. Asta înseamnă că obligaţiunile faţă de creditori rămân încă un subiect de risc.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.