Curtea Constituțională (CCM) a decis astăzi că șeful statului poate refuza doar o singură dată candidatul propus de către premier pentru funcția de ministru.

igor-dodon

Igor Dodon. Foto: qmagazine.ro

Potrivit Constituției, la a doua propunere, președintele este obligat să numească în funcție candidatul propus de premier. Totodată, premierul poate propune repetat același candidat pentru funcția de ministru.

Sesizarea a fost depusă la CCM de către deputații liberali care îl vor șef pe armată pe Valeriu Munteanu în locul lui Anatol Șalaru. Pentru a se asigura că acesta ajunge ministru, indiferent de ce spune Dodon, PL a cerut interpretarea Constituției.

Pe de altă parte, referindu-se la decizia de astăzi a CCM, președintele Igor Dodon a scris pe o rețea de socializare că, dacă guvernarea sau CCM „greșesc amarnic”, dacă își închipuie că îl pot forța pe președinte să ia anumite decizii nepopulare sau antisociale.

„Eu mai curând voi accepta să merg la referendum, să supun acțiunile mele și ale guvernării judecății poporului, decât să mă supun presiunii actualei majorități parlamentare și acoliților lor. Sunt sigur că cetățenii vor fi de partea mea. Și, în general, le recomand guvernanților să nu se joace cu voința poporului”, a comentat Dodon.

Anunțuri