Experți: Mercenarii din estul Ucrainei ar putea fi folosiți pentru a destabiliza situația din R. Moldova

Un tânăr de 24 de ani a fost reţinut la sfârşitul săptămânii trecute de ofițerii Serviciului de Informaţii şi Securitate, fiind bănuit de activitate de mercenariat în sud-estul Ucrainei. Tânărul şi-a recunoscut integral vinovăţia, pe acest caz fiind inițiată o cauză penală.

Mercenar

Foto: paginaderusia.ro

Acesta este al doilea caz de la începutul anului, și al optulea de la sfârșitul anului 2015. Potrivit experților, aceste persoane ar putea destabiliza situația din R. Moldova, dacă ar fi antrenate într-un conflict armat.

Procurorul municipiului Chișinău, Igor Popa, a declarat pentru Radio Chișinău că mercenariatul este un fenomen relativ nou pentru R. Moldova și s-a intensificat o dată cu situația de conflict din Ucraina.

Implicarea cetățenilor R. Moldova în acțiuni mercenare ar aduce mai multe riscuri, în situația când există un conflict înghețat în regiunea transnistreană, spune fostul  director adjunct al SIS, Valentin Dediu.

„Aceste persoane fiind în condițiile de luptă, ei psihologic sunt pregătiți de aceasta. Având în republică la noi o situație nu atât de simplă, o situație care poate izbucni în orice moment, este pericolul ca aceste persoane având practica de luptă din alte zone să fie atrași de către unele persoane, unele forțe, care au intenții de destabilizare a situației și, de ce nu, să acapareze pe căi ilegale puterea în stat”, a constatat Valentin Dediu.

La rândul său, generalul Ion Costaș, fost ministru al Afacerilor Interne şi al Apărării în perioada anilor 1990-1992, crede că există o legătură dintre separatismul din regiunea transnistreană și luptele din sud-estul Ucrainei.

„În Luhansk și Donețk sunt o mulțime de mercenari care au fost prezenți aici în lupta împotriva statutului R. Moldova, în Transnistria, în anii 90, 91, 92 și foarte lejer au trecut pe teritoriul Ucrainei. Și sunt cunoscuți, au o mulțime de colegi de amici, care susțin aceeași idee a separatismului și în Ucraina, nu doar în Republica Moldova”, a declarat Ion Costaș, potrivit Radio Chișinău.

Pentru activități de mercenariat, Codul Penal prevede o pedeapsă cu privațiune de libertate de până la șapte ani.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.