Președintele Igor Dodon a anunțat aseară, în cadrul dialogului cu jurnaliștii la Reședința de Stat, că va iniția procedura de modificare a Constituției în vederea acordării împuternicirilor suplimentare pentru șeful statului de a dizolva Parlamentul.

igor-dodon

Igor Dodon. Foto: a-tv.md

„Voi insista pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Spun acest lucru în premieră, împreună cu juriștii din aparatul președintelui, practic am identificat calea juridică prin care, în timpul apropiat, vom iniția modificarea Constituției pentru a acorda președintelui țării dreptul de a dizolva Parlamentul în alte cazuri decât cele două prevăzute de legislație. Cel mai probabil, vom avea un referendum de acordare a împuternicirilor președintelui țării. Nu este vorba de stat prezidențial, cel puțin la această etapă”, a declarat Dodon, potrivit Deschide.md.

Cazurile prevăzute de Constituție pentru a dizolva Parlamentul „nu sunt reale în condițiile actuale”, consideră șeful statului.

„Actuala Constituție presupune dizolvarea Parlamentului dacă pleacă Guvernul sau avem un Parlament nefuncțional. Noi vom solicita a treia posibilitate. Noi vom propune această modificare a Constituției în Parlament, fiind conștienți de faptul că Parlamentul nu o va accepta. Vom merge la referendum național pentru a dizolva acest Parlament și a merge la alegeri parlamentare anticipate”, a mai spus Dodon, potrivit sursei citate.

Anunțuri