Din 100 de afişări de pagini web 40 sunt de pe dispozitive mobile (smartphone, tablete). Acum jumătate de an, traficul de pe dispozitive mobile reprezenta doar 23%.

smartphone_trafic-mobil_internet

Foto: gadget.ro

Utilizatorii de internet din Moldova petrec în medie peste 13 ore/luna pe dispozitive mobile și aproximativ 15 ore/ lună pe desktop. Cea mai mare parte din timp este alocată navigării pe rețelele de socializare, arată datele Biroului de Audit al Tirajelor și Internetului (BATI), potrivit IPN.

Directorul executiv al Biroului, Stanislav Popov, a spus pentru sursa citată că R. Moldova se încadrează în tendințele globale ce ţin de conectarea la internet de pe dispozitive mobile. Expansiunea se explică prin creșterea numărului de device-uri prin care se accesează internetul, navigatul mult mai comod de pe dispozitive mobile şi costul redus al internetului mobil în Republica Moldova comparativ cu țările vecine.

„În Moldova regăsim, așadar, tendințele globale ce țin de creșterea fulminantă a traficului de pe dispozitive mobile și prăbușirea traficului de pe desktop, cât și de trecerea treptată de la mobile first la mobile only. Aceeași situație este întâlnită și în țările vecine: România și Ucraina. În România, traficul de pe device-uri mobile a crescut de la 38% în iulie 2016, la peste 45% în octombrie 2016 pentru site-urile aflate în studiu. De asemenea, Ucraina a înregistrat o creștere de la 15% în iulie 2016, la peste 17% în octombrie 2016”, menționează Stanislav Popov, director executiv BATI.

Studiul de Măsurare Trafic și Audiență pe Internet (SMTAI) se dezvoltă permanent și din trimestrul I 2017, BATI va publica cifre separate de audiență pe mobile și desktop.

Reclame