14 persoane arestate în cursul unei vaste operațiuni, în Austria

Un număr de 14 persoane, suspectate de legături cu organizația Statul Islamic (SI), au fost arestate joi în Austria în cursul unei vaste operațiuni a forțelor de ordine care a avut loc în mediile jihadiste din țară, a anunțat Parchetul din Graz, citat de AFP.

arestare_austria

Foto: ap.org

În cadrul operațiunii, care era „stabilită de mult timp”, au fost mobilizați 800 de polițiști. Ea s-a desfășurat la Viena și Graz (sud-est), cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, se precizează într-un comunicat. Acțiunea se înscrie în cadrul unei anchete pentru „suspiciuni de apartenență la o organizație teroristă, Statul Islamic”, a subliniat Parchetul.

Printre persoanele arestate figurează trei cetățeni „austrieci de origine străină”, doi bosniaci, un sirian, un bulgar și un macedonean, care erau toți opt vizați de operațiune, a precizat, printre altele, sursa.

Trei presupuși complici, „originari din Balcani”, au fost de asemenea interpelați cu ocazia operațiunii, a adăugat Parchetul.

Trei femei, originare din Balcani și dintre care cel puțin două sunt soțiile unor suspecți reținuți în cursul dimineții, au fost arestate în cursul zilei, potrivit sursei.

În noiembrie 2014, o precedentă operațiune de anvergură în cele două orașe a permis interpelarea a 13 presupuși recrutori pentru jihad, inclusiv Mirsad Omerovic, un bărbat de origine bosniacă, condamnat vara trecută la 20 de ani de închisoare pentru că era figura centrală a jihadismului în Austria.

Publicația de mare tiraj Kronen Zeitung a relatat că persoanele interpelate joi încercau să reconstituie rețelele lui Omerovic, predicator vienez, mai cunoscut sub numele „Ebu Tejma”.

Potrivit Ministerului de Interne, circa 300 de candidați la jihad au părăsit sau au încercat să părăsească Austria pentru a lupta în Siria și Irak. Dintre ei, 50 au fost interpelați la plecarea lor, aproximativ 40 au murit în țările respective și 90 s-au întors în Austria.

AgerpresCategorii:Actualitate, Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.