O expoziţie cu genericul „Dreptul la memorie”, consacrată comemorării victimelor Holocaustului, a fost vernisată joi, 26 ianuarie, la Biblioteca Naţională. La eveniment au participat oameni de ştiinţă şi cultură, reprezentanţi ai Comunităţii Evreieşti din R. Moldova.

Holocaust

Foto: infovilag.hu

Solicitată de Moldpres, şefa Direcţiei programe culturale a instituţiei, Raisa Melnic, a menţionat că expoziţia cuprinde peste 200 de exponate (cărţi, fotografii, manuscrise) şi prezintă materiale despre descrierea uciderii a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul german condus de Adolf Hitler.

La rândul său, directorul adjunct al BNRM, Aliona Tostogan, a  subliniat că ziua de 27 ianuarie este o zi internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului şi a fost propusă de Israel împreună cu alte 89 de state, fiind stabilită în urma Rezoluţiei adoptate în 2005 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Alegerea acestei date, a precizat ea, este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia la 27 ianuarie 1945.

Expoziţia va fi deschisă până la 6 februarie.

WAR & CONFLICT BOOKERA:  WORLD WAR II/WAR IN THE WEST/THE HOLOCAUST

Supraviețuitori ai holocaustului. Foto: wikipedia.org

Anunțuri