Fostul președinte al României Traian Băsescu îl dă în judecată pe preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, pentru că i-a retras cetăţenia în mod „arbitrar”, a declarat, joi, pentru Mediafax, Andrei Bivol, avocatul lui Băsescu, afirmând că cererea a fost depusă la Curtea Supremă.

igor-dodon_traian-basescu

Igor Dodon și Traian Băsescu. Colaj: evz.ro

„Astăzi (26 ianuarie – n.r.) am înregistrat o cerere de chemare în judecată la Curtea Supremă de Justiţie, aşa cum prevede legea cetăţeniei din Republica Moldova. Noi considerăm că cetăţenia lui Traian Băsescu a fost retrasă în mod arbitrar şi (decizia – n.r.) este contrară principiilor şi procedurilor prevăzute de legea cetăţeniei şi de Convenţia Europeană cu privire la cetăţenie”, a afirmat avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol, scrie Mediafax.

Cererea de chemare în judecată este introdusă şi se repartizează în termen de 24 de ore completului de judecată, după care în timp de cinci zile de la repartizare ar trebui să fie emisă o decizie pe procedură, potrivit legislaţiei din R. Moldova, a explicat Andrei Bivol.

Preşedintele Igor Dodon are calitatea de pârât în cererea de chemare în judecată înregistrată la Curtea Supremă de Justiţie.

Avocatul lui Traian Băsescu a precizat că, în R. Moldova, nu a mai fost făcut un demers de acest fel.

„Este practic un dosar pionier, un leading în acest domeniu pentru că nu există în practica judiciară dosare de contestare a unui decret de retragere a cetăţeniei. Au existat dosare în care se constată refuzul de a acorda cetăţenia R. Moldova unor naţionali străini, dar în aceste dosare pârât nu este preşedintele, dar este comisia de oferire a cetăţeniei de pe lângă preşedinţie. În cazul dat, suntem într-o circumstanţă de anulare a unui decret prezideţial deja emis de retragere a cetăţeniei pentru care legea prevede în mod expres că acesta se atacă la Curtea Supremă de Justiţie”, a menţionat Andrei Bivol.

Preşedintele Igor Dodon a semnat în primele zile ale lunii ianuarie decretul prin care fostului preşedinte al României Traian Băsescu îi este retrasă cetăţenia R. Moldova, dobândită de acesta cu doar câteva luni mai devreme.

Anunțuri