Guvernul se apucă de stârpirea fenomenului salariilor în plic

Reducerea economiei tenebre și combaterea fenomenului salariilor în plic au fost subiecte discutate la întrevederea premierului Pavel Filip cu reprezentanții companiei PricewaterhouseCoopers (PwC), implementator al Fondului de Bună Guvernare, finanțat de Guvernul Marii Britanii.

filip_salarii-in-plic

Foto: gov.md

Premierul Filip a menţionat că amploarea acestui fenomen impune identificarea unor soluţii viabile pentru a convinge agenţii economici să activeze legal şi a îmbunătăţi nivelul de colectare a impozitelor în bugetul statului. În acest scop, în cadrul Consiliului economic pe lângă prim-ministru a fost creat un grup de lucru dedicat, care a identificat mai multe constrângeri şi a venit cu mai multe propuneri. În acest context, Pavel Filip s-a arătat interesat şi de rezultatele studiului de îmbunătățire a gradului de colectare fiscală prin implementarea măsurilor de reducere a economiei informale, efectuat de reprezentanţii companiei PwC, în cadrul activităţilor Fondului de Bună Guvernare al Marii Britanii.

Experţii au vorbit despre experienţa autorităţilor fiscale din România în acest domeniu, care au lansat o reformă similară în 2013 şi care s-a soldat cu rezultate foarte bune. Potrivit lor, reforma a conţinut nu doar măsuri restrictive, dar şi o serie de măsuri de relaxare fiscală. Urmare a implementării reformei, în pofida reducerii poverii fiscale, acumulările la bugetul de stat au crescut.

În urma discuţiilor, a fost exprimat interesul  pentru lansarea unui proiect asemănător cu cel din România şi în R. Moldova, elaborarea  şi pilotarea acestuia preconizându-se a fi efectuată pe platforma Consiliului Economic pe lângă prim-ministru.

În opinia Premierului, în cadrul acestui proiect, atenția ar trebui să fie concentrată asupra câtorva componente prioritare: identificarea unor soluţii eficiente pentru reducerea ocupării informale şi a salariilor în plic, reducerea achitărilor în numerar, liberalizarea fiscală, elaborarea metodologiei de estimare a impactului soluţiilor propuse.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

3 răspunsuri

 1. Mai bine deja salarii in plic decit deloc, asa cum era pe vremea lui Filat. Daca atunci mirlaul fura miliarde, nu mai erau bani in tara si pentru salarii, chiar daca era vorba de salarii in plic.

  Apreciază

  • Pe cînd era Lucinschi președinte și Ion Sturza Salariile se dădeau în caloși, și nimeni n use plîngea, cred că FISC-ul trebuie să rezolve probleme cu companiile care preferă salariile în plic.

   Apreciază

 2. Da ppt de parca ar fi de azi aceasta problema blin, de ce in dracu nu sau apucat sa rezolve acest fenomen inca pe cand era la conducere alt de Lucinschi mai apoi Voronin si FIlat, deoarece per total in toti cei 25 de ani de independetenta sau adus bagube bugetului de stat de peste 100 miliarde lei.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s