Perspectivele reglementării diferendului transnistrean devin tot mai vagi în ultima perioadă, iar asta pentru că cedările principiale pe care le cere Rusia de mai mulți ani R. Moldova capătă contur, odată cu alegerea lui Igor Dodon în funcția de președinte.

Vlad Turcanu

Vlad Țurcanu. Foto: radiochisinau.md

De această părere este comentatorul politic Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial, care a declarat în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău că promisiunile făcute de Igor Dodon din postura de șef de stat, aproape imposibil de demontat, vor fi folosite de Federația Rusă împotriva Chișinăului în cadrul negocierilor ulterioare privind rezolvarea conflictului de pe Nistru.

„De exemplu, atunci când un domn care este agreat ca fiind președintele R. Moldova, vorbește despre un proiect de federalizare, statura și temeinicia instituției prezidențiale nu poate fi desconsiderată. Și rușii se vor prevala, peste cinci ani, peste zece ani, de această declarație a lui Igor Dodon, pentru a ne impune un proiect de federalizare. Igor Dodon creează precedente care, peste ani, vor fi imposibil de demontat”, a declarat Vlad Țurcanu.

Analistul politic mai consideră că la nivelul retoricii oficiale, Federația Rusă spune că R. Moldova este un stat unitar, însă acțiunile lor arată contrariul, un exemplu în acest sens fiind deschiderea la Moscova a unei reprezentanțe transnistrene.

În aceeași ordine de idei, analistul politic Vlad Țurcanu crede că un conflict înghețat asemenea celui din stânga Nistrului se poate rezolva cu multă dificultate, menționând că și la nivel internațional sunt puține precedente de reconciliere agreată de ambele părți implicate.

Anunțuri