FOTO. Condiții mai bune pentru audierea victimelor traficului de ființe umane

Două camere pentru intervievarea victimelor minore și cele adulte au fost inaugurate joi, 2 februarie, în incinta Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP).

panzari_camera-de-audieri

Foto: igp.gov.md

Camerele de audieri au fost amenajate şi dotate după toate cerinţele internaţionale în domeniu cu suportul Ambasadei SUA în R. Moldova, Misiunii Organizațiiei Internaționale pentru Migrație în Moldova și OSCE și reprezintă.

Datorită acestor camere de audieri, va fi evitată, potrivit IGP, revictimizarea şi asigurarea realizării drepturilor victimelor.

„Inaugurarea acestor  săli oferă pe de o parte un pas important pentru instrumentarea cu mai multă acuratețe a dosarelor penale, pornind de la înțelegerea exactă a nevoilor și manifestărilor victimelor traficului de persoane care au trecut prin experiențe traumatizante de viață, iar pe de altă parte, contribuie la dezvoltarea capacității instituționale și operaționale prin promovarea cadrului legal pe acest domeniu”, a menționat șeful IGP, Alexandru Pânzari.

Sala specializată pentru audierea minorilor a fost amenajată cu supraveghere audio-video, astfel, copilul (victima) va fi protejat de participarea la desfăşurarea acţiunilor procesuale obişnuite, fiind supus mai puţin influenţelor traumatizante de a vorbi în faţa mai multor maturi în momentul de elucidare a situaţiei prin care a trecut sau pe care o cunoaşte.

Victimele, inclusiv cele minore, vor avea contact psihologic doar cu un singur specialist, într-un mediu care inspiră siguranţă şi încredere, astfel că mărturiile lor vor fi mai exacte şi mai veridice.

Pentru a evita o experienţă negativă şi traumatizantă pentru minor, audierea în condiţii speciale va oferi acestuia siguranţa că nu se va mai întâlni direct cu abuzatorul, iar înregistrările vor fi utilizate în cadrul procedurilor judiciare ori de câte ori va fi necesar, fără ca acest minor să mai fie audiat în legătură cu cele trăite.

camera-de-audieri_victime

Foto: igp.gov.md

camera-de-audieri

Foto: igp.gov.mdCategorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s