R. Moldova, inclusă în top 10 țări cu cele mai multe persoane plecate peste hotare

Circa 22% din cetățenii R. Moldova muncesc peste hotarele țării, potrivit unui clasament elaborat de prestigioasa publicație Daily Mail, notează Moldpres. R. Moldova ocupă în acest top a șasea poziție, după Bosnia și Herțegovina, Albania, Macedonia, Portugalia și Muntenegru.

Muncitori moldoveni_Rusia

Foto: metronews.ru

Potrivit unei hărți publicate de cotidianul britanic, R. Moldova este în top 10 țări care au cei mai mulți cetățeni plecați peste hotare.

Publicația face referință la numărul total al moldovenilor ce s-au stabilit cu traiul peste hotare, muncesc sau au plecat la învățătură. Datele cu care operează diferite instituții diferă foarte mult, în unele cazuri de ordinul sutelor de mii. Astfel, dacă unii politicieni afirmă că în Rusia muncesc circa 600-700 de mii de cetățeni ai R. Moldova, Serviciul Federal de Migraţiune din Federaţia Rusă operează cu cifra de 500 de mii, iar unii experți estimează un număr de 300-400 de mii. „Regimul fără vize, la sigur, provoacă un aflux important de migranți străini în Rusia”, sunt de părere oficialii de la Moscova.

Potrivit Biroului de Statistică al Italiei, în această țară în anul 2016 munceau 142.266 de cetățeni ai R. Moldova, dintre care 66% femei. Statisticile oficiale italiene mai relevă că cei mai mulți moldoveni muncesc în regiunile Veneto, Lombardia și Emilia-Romagna, ponderea lor în totalul migranților pe țară fiind de 2,5% din total. Numărul conaționalilor noștri carte muncesc în Italia a crescut cu circa 40 de mii în ultimii cinci ani.

În Portugalia, conform unor date neoficiale, ar munci circa 50 de mii de cetățeni ai R. Moldova.

În ţările Uniunii Europene, potrivit autorilor unui proiect internațional realizat de Centrul de Cercetări Est-Europene din Varşovia, se află la muncă cam 250-300 de mii de emigranţi din R. Moldova.

Numărul moldovenilor care muncesc peste hotare, inclusiv sezonier, este estimat de Banca Mondială la 750-800 de mii de persoane. Datele Biroului Național de Statistică arată că în anul 2015 erau declarate plecate peste hotare la muncă sau în căutarea unui loc de lucru 325,4 de mii de persoane, dintre care 206,2 mii în Federația Rusă.

Conform Raportului asupra inflației, prezentat la 1 februarie de Banca Națională a Moldovei, 45,3% din transferurile și veniturile persoanelor aflate la muncă în străinătate au parvenit din țările CSI, iar 54,7% din restul lumii.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:,

4 răspunsuri

 1. poate cu timpul această cifră va scădea, oricum Filat, Platon, Shor, sunt la pușcărie, nu are cine fura, s-a mai ridica nivelul de trai și încetișor va fi posibil de menținut oamenii acasă

  Apreciază

 2. Rezultatul a 25 de ani fara lustratie fapt care a permis tuturor cateilor KGB-isti sa actioneze (santajabili) la comanda Rusiei!

  Apreciază

 3. Ce mai noutate…de parca noi n-am sti ca tare multi cetateni moldoveni lucreaza peste hotare. Sa le multumim celor care ne-au dezvoltat statul in anii 90. Au privatizat tot ce au putut, iar oamenii au ramas in chiloti…evident ca alta solutia in afara de a pleca din tara nu aveau.

  Apreciază

 4. Si normal ca pleaca lumea, ca doar nu va sta intr-o tara unde Filat fura miliarde, iar cei care l-au ajutat sa fure precum Maia sau Nastase il sustin pe Dodon sa cistige alegerile.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s