În R. Moldova, 48 de mii de oameni trăiesc cu diagnosticul de cancer, iar peste șase mii de persoane care au această maladie decedează anual. Cancerul constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii, după maladiile cardiovasculare.

cancer_boala_bolnav_spital

Foto: ipn.md

Datele au fost prezentate de Institutul Oncologic în contextul Zilei Mondiale de prevenire a cancerului, marcată pe 4 februarie. În acest an, genericul este „Noi putem. Eu pot”, fiind un apel la studierea modului în care fiecare persoană, atât la nivel de colectiv, cât și individual poate contribui la reducerea poverii cancerului, transmite IPN.

Consumul de tutun este cel mai important factor de risc pentru cancer. Este asociat cu 22% din decesele de cancer total și 71% din decesele de cancer pulmonar la nivel mondial. Și în R. Moldova printre factorii de risc pentru cancer cu o pondere înaltă se numără: fumatul, consumul excesiv de alcool, obezitatea de tip 2; alimentația nesănătoasă etc. O mare parte a populaţiei adulte (51% dintre bărbaţi şi 7% dintre femei) fumează, iar majoritatea (81% bărbaţi şi 59% femei) consumă alcool.

Deşi incidenţa prin cancer în R. Moldova este la un nivel mai jos decât media europeană, numărul cazurilor noi înregistrate sunt în creştere continuă. Astfel, doar în ultimii zece ani, incidenţa prin cancer a crescut de la 193,4 cazuri noi la 100 mii populaţie în 2005 la 266,4 în 2015. Pe primul loc după incidenţă în anul 2015 îi revine cancerului glandei mamare (21,7 cazuri), cancerului de piele (19,7 cazuri la 100 mii populaţie), hemoblastozelor (11,7 cazuri la 100000 populație) și cancerului de col uterin (9,2 cazuri).

Rata mortalităţii în R. Moldova (2015) pentru toate tipurile de cancer a constituit 136,9 decese la 100 mii populaţie. Cele mai frecvente cauze de deces sunt provocate de cancerul colonului şi rectului (836 decese), urmat de cancerul pulmonar (775 decese), cancerul glandei mamare (678 decese) și cancerul stomacal (389 decese).

În acest context, Ministerul Sănătății a lansat Primul Program Național de control al cancerului 2016-2025. Printre obiective sunt reducerea cu 10% a incidenței maladiilor determinate de factorii de risc comportamentali (fumatul, consumul de alcool, alimentație, activitate fizică). Sporirea cu 25% a ratei de depistare precoce a cancerului (stadiile I și II) în R. Moldova până în anul 2025. Asigurarea accesului a cel puțin 80% din pacienții cu cancer din R. Moldova la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire continuă până în anul 2025. Dezvoltarea serviciilor paliative și a celor de reabilitare și asigurarea accesului pacienților cu cancer la aceste servicii și îmbunătățirea și asigurarea funcționării Registrului de Cancer conform recomandărilor Agenției Internaționale pentru Cercetări în domeniul Cancerului.

Anunțuri