Dincolo de pereţii unei case cu şapte copii se ascund multe lacrimi şi suferinţă. De fiecare dată când mama copiilor pune mâna pe pahar, nu se gândeşte la consecinţe, iar ca urmare, viaţa lor a devenit un adevărat calvar. Chiar şi aşa, ei nu o judecă prea tare, pentru că nu au un suflet mai apropiat. Tatăl i-a părăsit acum şase luni, şi de atunci nu s-a mai întors, relatează Moldova 1.

sofer_volan_betie_alcool_auto

Foto: aradon.ro

„Ea se duce ziua pe dealuri şi munceşte, iar seara vine acasă şi bea câte un pahar de vin”. „Dacă fac ceva rău, mama mă pedepseşte”, spun copiii.

Mama copiilor nu neagă că bea alcool, dar spune că nu uită de măsură.

În R. Moldova sunt aproximativ 50.000 de alcoolici, dintre care aproape 8000 sunt femei. Neoficial însă cifra este de câteva ori mai mare. Potrivit medicilor, patima alcoolului poate avea urmări grave asupra sănătății.

„Alcoolul are capacitatea de a afecta structurile ce ţin de funcţiile psihice superioare, aşa cum ar fi memoria, atenţia, concentraţia. Alcoolul induce agravarea stărilor somatice, patologii ce sunt factori importanţi în apariţia unor boli: patologia cardiacă şi cardiovasculară. La aceste persoane foarte frecvent se depistează formarea de trompi ce cauzează microinsulte sau insulte, accidente vasculare minore sau chiar majore”, a declarat academicianul Stanislav Groppa.

Cei care totuși vor să se lase de consumul de alcool, apelează la tratament. Potrivit lui Mihai Oprea, director al Dispensarului Republican de Narcologie, tratamentul constă din mai multe proceduri, ce prevăd implantarea unui dispozitiv special sau codarea prin diverse metode. Ca urmare, în subconştientul pacientului se creează o repulsie faţă de alcool.

Tratamentul bolnavilor de alcoolism este asigurat de către stat, inclusiv în cazul persoanelor care nu dețin poliță. Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că anual, moldovenii consumă în medie peste 17 litri de alcool pe cap de locuitor.

Anunțuri