Președintele Igor Dodon a avut astăzi la Bruxelles o întrevedere cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit Serviciului de presă al Președinției.

igor-dodon_donald-tusk

Igor Dodon și Donald Tusk. Foto: presedinte.md

În cadrul dialogului, oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la situația curentă și în special relațiile dintre UE și R. Moldova.

Igor Dodon a menționat că, deși prognozele cu privire la dezvoltarea țării noastre după semnarea Acordului de Asociere cu UE erau foarte optimiste, în realitate, după doi ani de implementare, situația în țară s-a înrăutățit. În acest context, președintele s-a referit atât la indicatorii macroeconomici, calitatea vieții cetățenilor, indicii de percepție a corupției, dar și la independența instituțiilor și libertatea mass-media.

Șeful statului a reiterat faptul că dacă în rezultatul alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate, ori în cadrul unui eventual referendum, se va decide că Acordul de Asociere cu UE trebuie anulat, în calitate de președinte va da curs acestei inițiative.

În cursul întrevederii, Igor Dodon a atenționat asupra faptului că scăderea încrederii în instituțiile UE, dar și a celor care și-ar dori o integrare cu UE, de la 68% în 2009 – la 38% în 2016, se datorează atât proastei guvernări în această perioadă, cât și dublelor standarde cu context geopolitic pe care le-au aplicat oficialii europeni în raport cu tot ce s-a întâmplat în acești ani la Chișinău.

În alt context, președintele țării a mulțumit pentru sprijinul financiar record acordat țării noastre în ultimii opt ani, exprimându-și regretul că acest suport nu a dus la îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Potrivit lui Igor Dodon, pentru R. Moldova este vitală acum restabilirea relațiilor cu Federația Rusă, lansând, în context, inițiativa demarării negocierilor trilaterale UE, R. Moldova, Federația Rusă pe subiectul comerțului.

În altă ordine de idei, Igor Dodon a solicitat asistență în investigarea fraudei miliardelor din sistemul financiar-bancar, mai ales că toate acestea s-au întâmplat după semnarea Acordului de Asociere.

În cadrul discuțiilor, Igor Dodon a comunicat despre faptul că reformele la Chișinău în mare parte sunt mimate, deși este necesară voință politică pentru reformarea, în primul rând, a instituțiilor de drept, a sistemului de justiție, a procuraturii.

„Vom continua dialogul, în primul rând, în beneficiul R. Moldova și al cetățenilor săi”, a conchis Igor Dodon la finele întrevederii.

Anunțuri