Dodon, după întrevederea cu Tusk: După semnarea Acordului de Asociere situația s-a înrăutățit

Președintele Igor Dodon a avut astăzi la Bruxelles o întrevedere cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit Serviciului de presă al Președinției.

igor-dodon_donald-tusk

Igor Dodon și Donald Tusk. Foto: presedinte.md

În cadrul dialogului, oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la situația curentă și în special relațiile dintre UE și R. Moldova.

Igor Dodon a menționat că, deși prognozele cu privire la dezvoltarea țării noastre după semnarea Acordului de Asociere cu UE erau foarte optimiste, în realitate, după doi ani de implementare, situația în țară s-a înrăutățit. În acest context, președintele s-a referit atât la indicatorii macroeconomici, calitatea vieții cetățenilor, indicii de percepție a corupției, dar și la independența instituțiilor și libertatea mass-media.

Șeful statului a reiterat faptul că dacă în rezultatul alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate, ori în cadrul unui eventual referendum, se va decide că Acordul de Asociere cu UE trebuie anulat, în calitate de președinte va da curs acestei inițiative.

În cursul întrevederii, Igor Dodon a atenționat asupra faptului că scăderea încrederii în instituțiile UE, dar și a celor care și-ar dori o integrare cu UE, de la 68% în 2009 – la 38% în 2016, se datorează atât proastei guvernări în această perioadă, cât și dublelor standarde cu context geopolitic pe care le-au aplicat oficialii europeni în raport cu tot ce s-a întâmplat în acești ani la Chișinău.

În alt context, președintele țării a mulțumit pentru sprijinul financiar record acordat țării noastre în ultimii opt ani, exprimându-și regretul că acest suport nu a dus la îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Potrivit lui Igor Dodon, pentru R. Moldova este vitală acum restabilirea relațiilor cu Federația Rusă, lansând, în context, inițiativa demarării negocierilor trilaterale UE, R. Moldova, Federația Rusă pe subiectul comerțului.

În altă ordine de idei, Igor Dodon a solicitat asistență în investigarea fraudei miliardelor din sistemul financiar-bancar, mai ales că toate acestea s-au întâmplat după semnarea Acordului de Asociere.

În cadrul discuțiilor, Igor Dodon a comunicat despre faptul că reformele la Chișinău în mare parte sunt mimate, deși este necesară voință politică pentru reformarea, în primul rând, a instituțiilor de drept, a sistemului de justiție, a procuraturii.

„Vom continua dialogul, în primul rând, în beneficiul R. Moldova și al cetățenilor săi”, a conchis Igor Dodon la finele întrevederii.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

3 răspunsuri

  1. Dodon nu prima data minte referitor la tema cu acordul de asociere. El trebuie sa fie mai obiectiv, sa inrautatit situatia in Moldova dupa ce sa depistat ca Filat a furat din sistemul bancar, dar jafurile sau inceput inca din 2012, pe cand acordul a fost semnat in 2014.

    Apreciază

  2. Care situatie s-a inrautatit?!!! Dupa acordul de asociere, peste 60% de exporturi se duc in UE! Asta inseamna ca 80% din exportatori s-au lasat de Rusia, si exporta normal in UE, la pret convenabil fara embargouri rusesti! Asta e inrautatire?!

    Apreciază

  3. Serios? Dodoane, despre ce inrautatire vorbesti? In primul rand nu o sa mai fie pericolul unui ping-pong cu Rusia. Adica ei ba pun embargo, ba il scot. Pentru ca UE pune accentul pe calitate! Trebuie sa fii performant ca sa ajungi pe piata lor, in Rusia sunt primite orice kkt-uri, si de asta aveau motive sa impuna embargo.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.