Fost consilier prezidențial: Dodon promovează și în UE interesele Rusiei, nu pe cele ale Moldovei

Vizita președintelui Igor Dodon la Bruxelles este una de complezență din partea Uniunii Europene, acordată noului președinte al R. Moldova, susține fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

Vlad Turcanu

Vlad Țurcanu. Foto: radiochisinau.md

„Mai întâi să încercăm să înțelegem care e rostul acestei vizite a lui Dodon la Bruxelles, după ce a pledat anterior pentru denunțarea Acordului de Asociere și un memorandum cu Uniunea Euro-Asiatică? A pus la îndoială în mod total manipulator efectele benefice al Acordului cu UE din punct de vedere politic, economic și financiar. Am exportat în ultimii ani mărfuri și produse de mai mult de două miliarde de euro în Uniunea Europeană, iar sute de milioane de euro ne-au fost acordate sub formă de granturi. E o vizită de complezență, aparținând, desigur, oficialilor europeni, care acordă onorul cuvenit unui șef de stat. Dincolo de acest aspect diplomatic, este evident că senzația de jenă pe care o simt liderii UE care se întâlnesc cu Igor Dodon nu poate fi exclusă în totalitate, pentru că ei convorbesc cu reprezentantul unei țări care arată desconsiderare față de ajutorul uriaș pe care ni l-a acordat Occidentul. Nu e simplu să tratezi cu un om nerecunoscător și pe deasupra și necinstit”, a declarat Vlad Țurcanu.

Totodată, Vlad Țurcanu atenționează că Igor Dodon promovează și în Uniunea Europeană interesele Federației Ruse, nu pe cele ale R. Moldova.

„Cât despre declarația lui Dodon că este pregătit să coopereze «absolut cu toți», e cazul să ne întrebăm cine dintre marii lideri europeni îl iau în serios, pe de o parte. Pe de altă parte, Dodon încearcă să se erijeze în ceea ce nu este, și anume un președinte arbitru, dispus să înțeleagă și aspirațiile europene ale cetățenilor, nu numai nostalgiile sovietice ale unor concetățeni de-ai noștri. Și sigur, numai nu la interesele R. Moldova se gândește Dodon atunci când spune că «această cooperare cu UE trebuie să aibă la bază interesele RM», pentru că el ne-a convins că promovează și acasă și peste hotare în mare parte interesele Federației Ruse. Pentru că până și o analiză sumară arată că puținele realizări pe care le avem, în câteva domenii – în materie de controlul frontierelor, sănătate, administrație, infrastructură etc. – le datorăm partenerilor occidentali pe care Dodon îi tratează cu ostilitate vădită”, a declarat Vlad Țurcanu.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.