Contribuția lui Igor Dodon la unirea R. Moldova cu România

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, politologul Dan Dungaciu, consideră că acţiunile preşedintelui Igor Dodon pot contribui la unirea Moldovei cu România. Despre aceasta Dungaciu a scris într-un articol consacrat protestelor din România, relatează Infotag.

igor-dodon

Igor Dodon. Foto: stirileprotv.ro

Politologul vine des în Moldova şi chiar a fost consilierul politic al preşedintelui, când preşedinte interimar era liderul PL, Mihai Ghimpu. El consideră că greşelile lui Igor Dodon şi ale Moscovei pot duce la proteste în masă la Chişinău şi la Bucureşti. El a amintit că acţiunile de protest din 7 aprilie 2009 au dus la înlăturarea comuniştilor de la conducerea Moldovei, iar protestele recente din România au dus la îndeplinirea cerinţelor protestatarilor. În acest context, expertul consideră că vor fi inevitabile protestele în masă cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la unirea Moldovei cu România, care va fi marcată pe 1 decembrie 2018.

„În anumite circumstanţe, respectiv atmosfera din preajma lui 1 decembrie 2018, adică la 100 de ani de la Marea Unire, Piaţa Victoriei de la Bucureşti s-ar putea reedita şi, eventual, multiplica la Chişinău. Ca să vorbim în termenii lui Gaspard Koenig, „subiectul unificator” ar deveni chiar… unificarea!”, scrie Dungaciu, care consideră că, cu această ocazie, la Bucureşti ar putea ieşi în stradă cel puţin 300 de mii de oameni.

În opinia sa, acum preşedintele R. Moldova nu trebuie împiedicat să conducă cum consideră el necesar.

„Cu cât Igor Dodon se va răţoi mai mult la Occident şi se va isteriza mai zgomotos, cu atât i se va vedea mai limpede, într-un an sau doi, eşecul. De aceea, trebuie lăsat în pace şi ignorat cu îngăduinţă. Iar cu o Rusie grăbită şi care începe să greşească în R. Moldova (vezi gestul preşedintelui Putin de a-i oferi lui Igor Dodon harta Moldovei istorice) – avem reţeta unui eşec anunţat. Iar dacă Moscova va presa şi Chişinăul va accepta, fie şi tacit, implementarea federalizării republicii, s-ar putea ca timpul să nu mai aibă răbdare nici măcar până în decembrie 2018”, menţionează expertul.

El este de acord cu faptul că „ieşirea în stradă cu ocazia Centenarului, fie şi masivă, nu garantează succesul”.

„Evident. Dar cu siguranţă că va pune o presiune fără precedent pe agenda politică externă a celor două state şi, mai ales, va ridica chestiunea la nivelul agendei europene şi americane”, a subliniat Dungaciu.

În opinia sa, Chişinăul înţelege că un astfel de scenariu nu e de evitat şi din acest motiv acţiunile de protest din România nu au fost mediatizate în Moldova.

„Pentru cine a urmărit televiziunile oficiale şi oficioase de la Chişinău, care se încrâncenau să nu transmită aproape nimic din protestele de la Bucureşti (cea mai abundentă ştire de la o televiziune de casă era că România trebuie evitată pentru că este… epidemie de rujeolă!) a înţeles că o teamă deja se instalează în sufletele decidenţilor politici de peste Prut. E de urmărit. Dacă aşa stau lucrurile, se va vedea uşor şi imediat. Testul pentru autorităţile de la Chişinău, niciodată dornice de prezenţă românească acolo, fie că s-au numit: Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Vladimir Filat, Vladimir Plahotniuc sau Igor Dodon, este măsura în care admit sau încurajează prezenţa românească investiţională şi mediatică”, susţine Dungaciu, care consider că, deocamdată, Bucureştiul nu are nicio investiţie majoră în R. Moldova, iar prezenţa mediatică este minimală.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Contribuția lui Igor Dodon la unirea R. Moldova cu România | Moldova 24

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.