Codul Electoral trebuie modificat sau chiar schimbat, deoarece majoritatea prevederilor sunt depăşite, iar ineficienţa lor a fost demonstrată la mai multe scrutine. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la Moldova 1, transmite IPN.

CEC_urna_vot_votare

Foto: Evgheni Lachi / ipn.md

Deputatul neafiliat Anatolie Zagorodnîi s-a pronunțat pentru schimbarea sistemului electoral. „Codul Electoral trebuie modificat, ajustat, dar suntem în criză de timp. Este necesar ca proiectul să fie supus dezbaterilor publice, expertizei internaţionale, iar aceasta va dura. Noi avem nevoie de un model, pe care să-l preluăm, care să convină cetăţenilor”, a spus parlamentarul.

Secretarul general al Curţii Constituţionale, Rodica Secrieru, a optat pentru elaborarea unui nou Cod Electoral. „Curtea Constituţională nu o singură dată s-a expus asupra mai multor articole din Codul Electoral. La modul practic, ar fi mai simplu de elaborat un nou Cod Electoral, deoarece dacă se va merge pe modificare, va fi mai dificil”, a opinat Secrieru.

Sergiu Gurduza, membru al CEC, de asemenea a optat pentru modificarea Codului Electoral. „Avem nevoie de un Cod Electoral nou. În timpul scrutinelor au ieşit în evidenţă mai multe neajunsuri, multe prevederi se bat cap în cap”, a spus Gurduza.

Pavel Postică, director de programe în cadrul organizaţiei obşteşti „Promo-LEX”, consideră că prin modificarea Codului Electoral se urmăreşte de fapt schimbarea sistemului electoral. „Se poate de modificat Codul Electoral, dar fără a modifica sistemul electoral”, a spus Postică.

Anunțuri