R. Moldova a reuşit să scape de o criză bancară enormă după jaful unui miliard de dolari. Succesul se datorează în mare parte Guvernului, care a reacţionat prompt şi a întreprins toate măsurile necesare, scrie prestigioasa publicație de la Londra The Economist, citată de trm.md.

dolari_sua_miliardul

Foto: commons.wikimedia.org

În articol se menţionează că R. Moldova s-a isprăvit destul de bine comparativ cu Ucraina și Rusia, care la fel s-au ciocnit cu crize financiare.

„După jaf economiștii se temeau de cel mai rău, mai ales că în același timp, doi dintre cei mai mari parteneri comerciali ai R. Moldova, Ucraina și Rusia, s-au împotmolit în propriile crize financiare. Cu toate acestea, țara s-a isprăvit destul de bine. PIB-ul a scăzut cu doar 0,5% în 2015, în timp ce PIB-ul Rusiei a căzut cu patru la sută, iar al Ucrainei cu zece la sută. Anul trecut, economia R. Moldova a crescut cu doi la sută, conform standardelor europene”, menționează The Economist.

Publicaţia mai notează că şi banii trimiși de migranții moldoveni în țară ar fi atenuat, de asemenea, lovitura.

Potrivit jurnaliştilor britanici, Executivul de la Chişinău ar trebui să se bucure de laude, deoarece rezultatele se datorează în mare parte Guvernului, care a asigurat prompt garanții la depozite. Astfel, autorităţile au reuşit să diminueze efectul negativ al crizei create asupra banilor publici. Graţie intervenţiei, nici oamenii, nici companiile nu au pierdut bani în mod direct.

Anunțuri